Чрез нови тестове Министерството на образованието и науката (МОН) ще

...
Чрез нови тестове Министерството на образованието и науката (МОН) ще
Коментари Харесай

С нови тестове министерството на образованието ще оценява физическото състояние на учениците

Чрез нови проби Министерството на образованието и науката (МОН) ще мери физическото положение на учениците от 1-ви до 12-ти клас. В часовете по " Физическо образование и спорт " ще бъде употребена модерна система, включваща проби, нормативи и оценъчна канара, методика. Други съставни елементи на нововъведението ще бъдат методика за премерване и оценяване на физическите качества на учениците, както и електронна система за по-лесно сформиране на оценката, оповестява МОН.

Системата е създадена от Националната спортна академия " Васил Левски " въз основата на изследване измежду 9050 възпитаници на възраст от 6 до 18 години в 27 междинни учебни заведения в 22 града в страната. За провеждането на проучването са помогнали и Центърът за оценяване в предучилищното и учебното обучение, както и учители, шефове и специалисти в системата на учебното обучение.

Упражненията, по които ще бъдат оценени учениците, са: тичане на 30 метра, скок на дължина от място, мятане на плътна топка с две ръце над глава, тичане на 200 метра и тест за сръчност. При съставянето на оценката ще бъдат регистрирани възрастта и пола на учениците.

Окончателната оценка за физическото положение на учениците (на възраст от 6 до 18 години) ще се сформира единствено при съществуване на оценки по всичките 5 извършения. В тестванията не са включени проби за учениците със специфични просветителни потребности. Няма да бъдат оценени и учениците, които са освободени продължително от часовете по физическо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР