Чрез новата програма "Образование с наука" разчитаме да вдъхновим повече

...
Чрез новата програма "Образование с наука" разчитаме да вдъхновим повече
Коментари Харесай

Красимир Вълчев представи новата програма Образование с наука

Чрез новата стратегия "Образование с просвета " разчитаме да вдъхновим повече възпитаници да се занимават с просвета или да имат по-задълбочени знания по математика, техника и естествени науки, където имаме максимален недостиг на експерти. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на взаимната стратегия на МОН и Българска академия на науките в Етнографския музей.

Целта на програмата е повече възпитаници за посетят музеите и институтите на Българска академия на науките, като в този момент това ще са най-вече възпитаници от София, само че в идната година ще разтеглим програмата, изясни министър Вълчев. Той добави, че се надява, че посредством програмата ще може да се стимулират повече възпитаници за възстановяване на просветителните им резултати.

По програмата "Образование с просвета " институтите и музеите към МОН създават планове за образование с разнообразни действия за възпитаници. Всяко учебно заведение ще може да се включи в програмата, като посредством компетентностния метод ще може да бъдат обогатени уроците по математика, естествени науки, осведомителни технологии, български език и литература, история, география, биология и гражданско обучение.

Сред плановете по програмата, създадени за учениците от институтите и музеите на Българска академия на науките, са робо академия, лаборатория за проучване на естествени бедствия и екологични произшествия от Космоса, "Написаното остава. Пиши вярно! ", повишение на компетентностите по компютърна и осведомителна сигурност за учители и възпитаници от девети до 12-и клас, проучвателен подходи във физиката, астрономията, галактическата физика и галактическите технологии.

Нарекохме програмата "Образование с просвета ", тъй като в Европа и света от 20 години се приказва за така наречен научно обучение, само че то не е на ниска цена, изясни заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Това е по този начин, защото не е допустимо да има научно съоръжение във всяко учебно заведение и по тази причина желаеме "БАН да влезе в учебно заведение ", а и повече възпитаници да влязат в научните лаборатории, означи тя. Програмата се финансира с 500 000 лв. от МОН и през първата й година в нея ще вземат участие 10 000 възпитаници в трите модула на програмата - музеи, научни планове и летни школи.

Българска академия на науките има дългогодишна традиция за работа с младежите, а по програмата учени от Българска академия на науките ще може да посещават учебните заведения и да описват на учениците за научни планове, сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР