Чрез мярката 60/40 управляващите са спестили между 200 и 600

...
Чрез мярката 60/40 управляващите са спестили между 200 и 600
Коментари Харесай

Между 200 и 600 млн. лв. спестила държавата с мярката 60/40

Чрез мярката 60/40 ръководещите са икономисали сред 200 и 600 милиона лв. от бюджета за компенсации за безработица. Това разгласи икономическият специалист на Конфедерация на труда " Подкрепа " Ваня Григорова при представянето на проучване на КТ " Подкрепа " и Фондацията " Фридрих Еберт " -България по отношение на резултатите от мярката 60/40. Според разбора на данните, с помощта на тази мярка е непокътната заетостта на 172 000 души посредством изплащането на обезщетения на обща стойност малко над 185 милиона лв.. 

" Когато споделяме, че са излети невиждани средства за опазване на заетостта, би трябвало да забележим каква е била алтернативата, изчисляваме какъв брой биха били нужни за погашение на компенсацията за безработица на тези 172 хиляди лица, т.е. спестеното за държавния бюджет е сред 207 милиона и 600 милиона лв. от това, че беше приложена мярката 60/40, а не бяха оставени тези хора да се записват в бюрото по труда ", изясни Григорова и напомни, че в началото плануваните средства за мярката 60/40 бяха в размер на 1 милиард лв., а на процедура са изхарчени едвам 15% от тях.

Ваня Григорова оспори резултатите от държавния разбор, в който по думите й се твърди, че нарастването на безработните понижава, откакто влиза постановлението на Министерски съвет за мярката 60/40.

" Сериозният пик на нарастване на безработните обаче е бил след 31 март, когато към този момент работи това разпореждане ", каза тя.  

Резултатите демонстрират още, че 35% безработни през юни са се върнали на остарялото си работно място. Според Григорова това значи, че работодателят е принудил служащите си да прекратят договорите си по взаимно единодушие, тъй като в противоположен случай ще дължи компенсации.  

" Работниците са отишли в бюрата по труда. Получавали са по 180 лева, тъй като все още почти толкоз е компенсацията за безработица при преустановяване на трудовите правни отношения по взаимно единодушие. Тези хора обаче в идващите три години няма да имат право на обикновено обезщетение за безработица. Ако икономическата обстановка още веднъж стане по-тежка, те ще останат без всевъзможни средства. Ако мярката 60/40 беше задоволително работеща, тези хора няма да си тръгнат и да съществуват със 180 лева ", означи Ваня Григорова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР