Чрез музикалната приказка „Петя и вълкът“ по музика и текст

...
Чрез музикалната приказка „Петя и вълкът“ по музика и текст
Коментари Харесай

Премиера на музикалната приказка “Петя и вълкът” в Старозагорската опера

Чрез музикалната приказка „ Петя и вълкът “ по музика и текст на Сергей Прокофиев старозагорските деца ще научат забавни обстоятелства за инструментите в един симфоничен оркестър. Режисьор на любопитния театър е Славчо Николов, диригент Димитър Косев, сценографията е на Александър Гьошев, а хореографията - на Ромина Славова. Четец на текста за Петя и сивия вълк е Георги Динев, а в магията на приказката вземат участие оркестърът и балетът на Държавна опера - Стара Загора.
Произведението на съветския композитор Сергей Прокофиев е основано по поръчка на Централния детски спектакъл в Москва, а концепцията е не неговата създателка Наталия Сац е да се напише симфонична творба за деца. Композиторът е толкоз заинтересован, че написа творбата за 4 дни. На 2 май 1936 година е премиерата, на която на диригентския пулт е самият Прокофиев.
Всеки персонаж в творбата е показан от избран инструмент и с обособен музикален претекст, а през годините тълкования на творбата са правени от фамозни музиканти - джазовия органист Джими Смит, американския фолк артист Дейв Ван Ронк. През 1975 година Брайън Ино, Фил Колинс, Гари Мур и други записват рок аранжимент на творбата, 3 години по-късно в ролята на читател влиза Дейвид Бауи, а музиката се извършва от Филаделфийския оркестър. Записът е изработен като коледен подарък от Бауи за 7-годишния му наследник Джо. В записа на “Петя и вълка” на Европейския камерен оркестър под палката на Клаудио Абадо ролята на четеца се извършва от Стинг.
Разказвачът е звучал и с гласа на доста известни артисти - Жерар Филип, Ленард Бърнстейн, Роми Шнайдер, Питър Устинов, Бен Кингсли, Шарън Стоун. През 2004-та “Грами” получават Михаил Горбачов, Бил Клинтън и София Лорен за ролята си на разказвачи в диска “Петя и вълкът”, музиката за който записва Руския народен оркестър.
“Петя и вълкът” има и няколко анимационни акомодации. Първата е на Уолт Дисни от 1946 година През 1958-а и 1976-а по творбата са основани две руски куклени анимации. През 2008 година копродукцията на Полша, Англия, Норвегия, Мексико и Швейцария е удостоена с Оскар за най-хубав късометражен филм.
Премиерата на музикалната приказка на Сергей Прокофиев в Държавна опера - Стара Загора, е през днешния ден, 15 март, от 12 и от 14 часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР