Чрез изграждането на компостираща инсталация и на инсталация за предварително

...
Чрез изграждането на компостираща инсталация и на инсталация за предварително
Коментари Харесай

Кметът на Доспат: С двете инсталации отпадъците в депото ще паднат наполовина

Чрез построяването на компостираща апаратура и на апаратура за авансово отнасяне ще се понижат на половина битовите боклуци в депото и ще се усили неговият експлоатационен период. Освен това стремежът е да се понижат таксите, които общината заплаща на звук депониран боклук по член 64 от Закона за ръководство на отпадъците, съобщи през днешния ден кметът на Доспат Елин Радев.
Днес стартираха строително-монтажните работи на обекта, намиращ се в землището на село Барутин, в местността „ Гайтанина “. Това е някогашният уранов рудник, който беше консервиран и рекултивиран след закриването му, при започване на демокрацията. Депото е в съседство, върху същия рекултивиран терен. 

Проектът за двете съоръжения е на стойност над 9,5 млн. лева, а в районното бунище се транспортират отпадъците на и на други четири общини - Сатовча, Борино, Девин и Сърница. Финансира се от Оперативна стратегия „ Околна среда “.
„ Всички общини плащаме такси, които събираме от жителите. За 2018 година тя е 45 лв. на звук, за 2019 година - 57 лв., а 2020 ще стане 95 лв.. Другата цел е да можем да понижим на половина тази такса след януари 2020 година като стартираме да преработваме над 50% от отпадъците, отделяйки стъкло, пластмаса и хартия. А когато осъществяваме и компостиращата апаратура, в депото да постъпват не повече от 35% от биоразградимите боклуци, тогава има възможност и да не плащаме такси. Освен това ще се открият нови 12 работни места, ще понижим замърсяването, ще осигурим по-добро оползотворяване на отпадъците “, уточни още Радев.

При старта на строителството на обекта участва и ръководителят на комисията по запазване на околната среда в Народното събрание Ивелина Василева. Тя съобщи, че посредством планове като този в Доспат Европа стига до всеки човек, тъй като се грижи за построяването на базисна инфраструктура.  
По думите й това е план, който има своята значителност на първо място за природата и за хората, въпреки че такива инвестиции  отвън обитаемоте места, не се виждат.
„ Трудно се осъзнава значимостта им, само че тя е обвързвана със здравето на хората, тъй като посредством тях опазваме чистотата на природата и осигуряваме здравословна среда. Ползите са свързани с това, че посредством сходни планове ние извличаме всичко потребно от отпадъците. Те са директен израз на европейската взаимност. Те са и израз на партньорство – сред локалната власт, държавното управление, законодателната власт и Европейските институции. В случая имаме и партньорство сред пет общини от три области “, означи Василева.

На събитието участваха Красимир Даскалов – кмет на Девин, Мустафа Караахмед – кмет на Борино, Неби Бозов – кмет на Сърница.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР