Чрез инструментите за финансов инженеринг и с подписаното днес споразумение

...
Чрез инструментите за финансов инженеринг и с подписаното днес споразумение
Коментари Харесай

Разпределят 53.4 млн. лв. за стартиращи предприятия

Чрез инструментите за финансов инженеринг и с подписаното през днешния ден съглашение общо 430 млн. лева са обезпечени посредством обществени политики за дялови вложения, като са подкрепени 280 предприятия. Това разгласи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова на публична гала през днешния ден в Министерство на стопанската система, където изпълнителният шеф на Фонд на фондовете Светослава Георгиева подписа оперативно съглашение с определения финансов медиатор за осъществяване на Фонд за ускорение и начално финансиране (ФУНФ), със средства по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 /ОПИК/.

Финансовият медиатор „ Невек Мениджмънт “, с ръководещи сътрудници Константин Петров и Златолина Мукова, ще развива фонд от 53.4 млн. лева за вложения в старт-ъпи, от които 37.4 млн. лева са обществени средства, а останалите ще бъдат привлечени от частни вложители.

По думите й с помощта на този вид принадлежности българската стопанска система притегля задгранични вложения, а съответно с интервенция като Фонда за начално финансиране се основават предпоставки и за бизнесмени от целия свят да осъществят концепциите си в България.

„ Към днешна дата оповестените средства в разнообразни процедури по ОПИК, в това число и съглашението с Фонд на фондовете съставляват над 80% от бюджета на програмата, а контрактуваните средства са в размер на 1.8 милиарда лв. или 73.36% “, посочи икономическият заместник-министър. Иванова добави, че 904 млн. лева са действително изплатените суми към българските предприятия до този миг по ОПИК.

Константин Петров от Финансовият медиатор „ Невек Мениджмънт “ сподели от своя страна, че новият фонд ще влага в новаторски компании и тяхното развиване, както и в основаването на нови работни места. „ Фокусът ще бъде върху изкуствен интелект, финтех и блокчейн технологиите “, акцентира той

ФУНФ е финансов инструмент за дялово и квази-дялово вложение, посредством който ще се поддържа основаването и развиването на устойчиви бизнес модели и ще усъвършенства предприемаческата екосистема в България.Новият фонд е ориентиран към компании в начален стадий на развиване и има за цел да подкрепи новаторски бизнес хрумвания. Наред с финансирането, ще се дава стратегическа и управническа поддръжка на фирмите, опция за свързване в бизнес мрежи и менторство. Чрез него ще се подтикват високо-технологични предприятия със мощен екип и потвърден бизнес модел. Това ще отговори на потребностите на предприемаческата общественост, точно в миг, в който тя има нужда от пресен запас за стимулиране на стартъп средата, набрала скорост през последните години. Чрез вложенията в новаторски компании ще се подкрепи обновяването и развиването на българската стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР