Чрез допитване по Закона за прякото участие на гражданите в

...
Чрез допитване по Закона за прякото участие на гражданите в
Коментари Харесай

Павел Михайлов: Референдум да реши за нова детска градина в Крумово

Чрез допитване по Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление жителите на село Крумово да решат желаят ли нова детска градина. Това предложи кметът на община „ Родопи” по време на заседание с крумовци. До срещата се стигна, откакто план за създаване на нова и съвременна детска градина в парка до жп гарата на селото провокира полемика измежду популацията.

На събранието участваха още кметът на селото Румяна Самоковарева, заместник-кметът на общината Емилия Иванова, ръководителят на ОбС”Родопи” Георги Цанков, общинските съветници Николай Гачев, Ангел Драганов, Илия Илиев и Боряна Бръзкова, гл.арх. на общината Атанас Недевски, експерти от общинска администрация, шефът на детска градина „ Снежанка”Диана Младенова, както и създателят на плана арх. Косев.



Да се запознае персонално с казуса в Крумово беше и Владимир Маринов, член на Постоянната комисия по бюджет в 47-мото Народно заседание и някогашен заместник-кмет на община „ Родопи”.

Кметът Павел Михайлов изясни потребността от създаване на нова детска градина в Крумово с повишаване на популацията с млади фамилии.

„ Всяка година десетки деца остават отвън приема в детската градина, тъй като потенциалът на групите се запълва. Тенденцията е за увеличение на броя на децата в Крумово и ние би трябвало да отговорим на условията на родителите. Затова сме длъжни да работим и да създадем нужните условия”, разяснява Михайлов. Статистиката сочи, че на банкет тази година подлежат 105 деца, а потенциалът на настоящата детска градина сега е 84 деца. „ Това значи, че молбите на родителите на повече от 20 деца ще останат неудовлетворени.”

Сградата на детската градина в Крумово е над 100-годишна и е мощно амортизирана. В годините тя е ремонтирана и поддържана, само че има дефицит тук-там и тя не може да поеме още деца. Поради това и групите в нея са смесени.



Крумовци се сплотиха към концепцията, че селото има потребност от нова детска градина, само че къде да бъде тя провокира сериозен спор.

„ Специалистите показаха терена в парка към ЖП гарата като най-подходящ за строителството. Обсъдена е реорганизация и преустрояване на постройката на съществуващата детска градина, двора на учебното заведение и площта на парка зад кметството. Но се оказва, че съществуват редица спънки тези пространства да бъдат обособени за реализиране на проекта”, изясни кметът.

Депутатът и член на комисията по бюджет в Народното събрание Владимир Маринов изясни, че в новия държавен бюджет Министерството на образованието ще разполага със средства за реорганизация и строителство на детски и образователни заведения. По думите му е значимо общините да имат подготвени идейни планове, които да бъдат подадени в точния момент в министерството.

Според плана на община „ Родопи” детската градина в Крумово ще бъде с потенциал за 120 деца, разпределени в 5 групи- четири култивиран и една яслена група. Проектът дава опция при нужда да бъде разкрита и спомагателна 6-та група. Всяка група ще има лична детска площадка, настрана в двора ще бъде построена спортна площадка и вътрешна зала за спорт и празнични начинания. Предвидени са пространства за топла и млечна кухня, перално и котелно.

Желанието на хората да се провежда Общо заседание на популацията, където да упражнят правото си на директна народна власт е доста огромно Важно е обаче и какъв брой хора действително ще отидат да гласоподават, в случай че локалният референдум се организира.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР