Чрез договаряне без предварително обявление Агенция Пътна инфраструктура“ възлага на

...
Чрез договаряне без предварително обявление Агенция Пътна инфраструктура“ възлага на
Коментари Харесай

АПИ възложи на „Капш“ дейност за още 141,5 млн. лв. като „втора застраховка“ за ТОЛ системата

Чрез договаряне без авансово съобщение Агенция „ Пътна инфраструктура “ разпорежда на консорциум „ Капш Трафик Солюшънс “ активност за още 141 480 000 лв. с Данък добавена стойност. Това излиза наяве от известие на Агенцията, оповестено в системата за електронни публични поръчки ЦАИС ЕОП.
Припомняме, че на стойност съвсем 180 млн. лв. с Данък добавена стойност е поръчката, предоставена през януари 2018 година с предмет
„ Проектиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5т. (Тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5т.(електронна винетка) ”.
През септември същата година обсегът й бе уголемен. Включена бе смяна на крайпътна инфраструктура, дооборудване на стационарните контролни точки,осигуряване на в допълнение съоръжение за заплащане на санкции,промяна във функционалността на системата във връзка с правоприлагане при нарушавания,замяна на плануваните в контракта съоръжение с различно, осигуряващо по-висока технологичност, надеждност и качество на системата. Сумата обаче тогава си остана същата, изменена бе единствено схемата на изплащането й.
Ако новата активност бе предоставена посредством в допълнение съглашение по настоящия контракт, щеше да бъде нарушен Законът за публичните поръчки, който разрешава това, само че при изискване, че цената не надвишава 50 на 100 сумата на главния контракт.  
Новата поръчка, която АПИ разпорежда директно на „ Капш “, е с предмет „ Проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5т. (Тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5т. (електронна винетка) “.
Целта й, съгласно известието от Пътната организация, е да се обезпечи непрестанен спомагателен 24-часов мониторинг, разбор за работата на електронната система и настоящото й натоварване.
„ Електронната система за пътни такси с функционалностите, каквато е построена у нас, изисква непрекъснатото поддържане в продуктивност, а за това е нужен непрестанен денонощен мониторинг на всичките й параметри, реакция преди възникването на възможен механически проблем и превантивното му разрешаване в оптимално къс период. В момента това се прави от IT-експертите в Националното тол ръководство, които ще продължат да го реализират, само че въз основа на бъдещия контракт работата им ще бъде подкрепена и от външни IT-експерти, което е тип „ втора застраховка “ за естествената употреба на системата “, се сочи още в известието на АПИ.
По сходен метод сега се поддържа тол системата в Чехия, а преди години е оперирана и системата в Германия.
Срокът на контракта е за две години с опция за удължаването му с още три.

Припомняме, че в интернационалният консорциум, който построи електронната система за събиране на такси за прилагане на републиканската пътна мрежа, вземат участие сдруженията „ Капш Телематик Технолоджис България “ ЕАД, " Капш Телематик Сървисиз “ – Полша, " Капш Трафикком “ – ИТАЛИЯ и " Капш Трафикком Транспортейшън “ – Испания.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР