Чрез бездействието си 48-ото Народно събрание осъди на смърт десетки

...
Чрез бездействието си 48-ото Народно събрание осъди на смърт десетки
Коментари Харесай

Организации обвиняват депутатите: Бездействието по закона за домашното насилие е убийство

Чрез бездействието си 48-ото Народно заседание осъди на гибел десетки българки. Тази позиция показаха от Български фонд за дамите (БФЖ) - единствената българска фондация, която поддържа локални неправителствени организации (НПО), работещи по правата на дамите. Становището бе изпратено към News.bg на 2 февруари, денят, в който

Причина за крайната позиция е, че Народното събрание по този начин и Бяха импортирани два законопроекта, като единият бе на Надежда Йорданова от " Демократична България ", а другият - на Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия. Предложенията най-общо казано вещаеха усилване на отбраната на лицата, потърпевши от домашно принуждение.

В същия ден, в който депутатите отхвърлиха законопроектите с прегласуване - 27 януари, бе открита  която бе в неопределеност от началото на годината. В хода на следствието се откри, че тя е била грубо убита, а обвинен е мъжът, с който имала интимна връзка.

Припомняме с няколко въвеждащи фрази какво се случи в Пленарна зала на 27 януари. Обсъждането продължи близо три часа, като депутатите от " Възраждане " се сплотиха към тезата, че законопроектите ще разрешат на обществени служащи да извеждат деца от фамилиите им по модела на скандинавските страни и че гражданските организации ще употребят закона в своя изгода.

Цвета Рангелова също нападна организациите и съобщи, че в случай че законопроектът бъде признат, той ще работи за Неправителствени организации, с цел да регистрират активност и с цел да взимат средства от страната за това.
 И този парламент се скара по Истанбулската спогодба, третия пол и
И този парламент се скара по Истанбулската спогодба, третия пол и " скандинавски деца "

Депутатите от " Възраждане " се репликираха едни с други, само че и Българска социалистическа партия е срещу

От Български фонд за дамите показват, че прозренията на Рангелова са погрешни и че даването на държавно финансиране на организациите от гражданското общество е към този момент дългогодишна процедура. Често обаче се случва то да не стига даже за покриване на базисните потребности на организациите и хората, които те поддържат. Държавното финансиране за изхранване на хората в центровете, както и заплащането на психолози и обществени служащи е респективно по 2.17 лева и 3 лева на час, акцентират от БФЖ.

В разногласията в Народно събрание се включиха и социалистите, които се оповестиха " срещу " законопроекта на Демократична България и възразиха против термина " фактическо съпружество ", който се заменя с " лица в интимна връзка ". Георги Свиленски също реши, че се вкарват детайли от Истанбулската спогодба, а Корнелия Нинова разяснява, че желае децата ни да са " момче и момиче ", а в законопроекта имало думи с " дребни букви ".

На съвещание на Министерски съвет от 13 юли 2022 година, когато Нинова бе министър на стопанската система гласоподава " за " приемането на същия този законопроект, напомнят от БФЖ и се чудят какво е предиздвикало в този момент да промени позицията си соцлидерът.

През 2017 година партията бе една от подкрепящите Истанбулската спогодба, а година по-късно натъртиха, че България няма потребност от интернационалните конвенции и че могат да предложат закон, който да реши казуса с домашното принуждение, акцентират от БФЖ. На 27 януари Българска социалистическа партия потъпкаха обещанието си, оправдавайки се, че го вършат в името на българските деца, допълват още от организацията.

Участие взеха и част от депутатите на ГЕРБ, а поради поддръжката им към законопроектите във всички комисии, Александър Иванов, Петър Николов и Десислава Атанасова се оповестиха срещу приемането на промени в закона, припомнят още от БФЖ.

" Горчивата истина е, че цената за тези политически игри ще я платят българските дами ", пишат още в позицията си и обявиха, че ще не престават да се борят и да работят по проблема.

Българският фонд за дамите осъжда страната за това, че продължава да не събира статистика за мащабите на домашното принуждение. БФЖ обаче и други доброволци го вършат от 2018 година и досега са им известни 118 убити дами от техните бивши/настоящи сътрудници или други близки мъже. За 2022 година те са 26 на брой, а единствено за първия месец на 2023 година три дами изгубиха живота си, допълват от организацията.
 18-годишен е килърът на 82-годишната жена в Русенско
18-годишен е килърът на 82-годишната жена в Русенско

Младежът бил неин комшия

Движението " Българска платформа към Европейско женско лоби " също излезе с позиция, която изпрати до управленията на Българска социалистическа партия, ГЕРБ-СДС и " Възраждане ".

Писмото още веднъж е изпратено във вчерашния ден, като в него се напомня за друга Заподозрян за осъщественото , живеещ на фамилни начала с дъщерята на умрялата .

От Българската платформа - ЕЖЛ припокриват мнението на БФЖ, като и те показват, че какъв брой тъкмо са дамите, жертви на домашно принуждение, никой не знае, а публична статистика няма. Жертвите броят само посредством медиите.

" Това ликвидиране можеше да бъде предотвратено, в случай че на 27 януари от трибуната на 48то Народно събрание беше изразена ясна позиция против домашното принуждение "!

Припомнят, че съгласно данните от Националния статистически институт, оповестени на 25 ноември 2022 година 11.9% от дамите в България са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение , а 20.5% са претърпели един или повече случаи на принуждение от съкровен сътрудник, в това число опасност, психическо, полово и физическо принуждение

36.3% или всяка трета жена на възраст 18 - 29 година е била насилвана от сегашен или някогашен сътрудник. 9.5% от дамите са претърпели физическо или полово принуждение от лица в семейството.

12.2% от дамите са претърпели полов тормоз на работното място от мъж, с който са в професионални взаимоотношения, а 28% са претърпяли физическо или прочувствено принуждение в детството си от един от двамата родители.

Тези данни демонстрират, че в страната липсват ефикасни ограничения, които да противодействат на експанзията и насилието над дами и девойки, показват от  Българската платформа - ЕЖЛ.

Политическата воля и водачество са от голяма важност при гарантирането на живота на всеки български жител. На 27 ноември, всички вие, които гласувахте срещу ЗИД на ЗЗДН демонстрирахте липса на водачество и политически ангажимент в отбрана правото на живот на всеки, допълват още от придвижването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР