Човешкото тяло функционира като истинска машина със съставни части, повреди

...
Човешкото тяло функционира като истинска машина със съставни части, повреди
Коментари Харесай

Какво означават странните шумове на тялото ви

Човешкото тяло действа като същинска машина със съставни елементи, повреди и от време на време странни шумове. Понякога те ни забавляват, различен път ни досаждат, само че във всеки случай могат да бъдат обяснени. Кихане

Този звук е един от най-силните, създавани от нашето тяло. Внезапен и непокорен на надзор, той съставлява в действителност изхвърляне на въздух през устата и носа със скорост от 200 км в час. Но за какво дихателните мускули вземат решение да вършат това по този начин незабавно? Защото нежелателен клиент се е вмъкнал в носа – прашинка, черен пипер, полен или нещо друго. За да бъде изхвърлен бързо, мозъкът подрежда интервенция „ кихане”.

Шум в ушите

Той наподобява на свистене, жужене или пък на отдалечен екот. Долавя се в едното или в двете уши по едно и също време, а от време на време и в задната част на главата. А истината е, че този тон не идва от на никое място и в действителност не съществува, той е индивидуален, написа Elle. В множеството случаи това е единствено неприятно, само че не и рисково. Въпреки това шумът в ушите е мъчно търпим и по тази причина би трябвало да бъде лекуван.

Хъркане

То може да раздели влюбени двойки и да скапе бракове! Механизмът му в действителност е доста елементарен – когато вдишваме въздух, той минава през носа и устата, след това през гърлото стига до белите дробове. По време на сън обаче мускулите и лигавиците, ситуирани в гърлото, се отпускат. В резултат на това въздухът кара езика, небцето и сливиците да вибрират. Вибрациите могат да бъдат толкоз мощни, че да разсънят самия хъркащ! Нещата се усложняват при затлъстяване, при приложимост на алкохол и сънотворни преди лягане, при спане по тил.

Свирещо дишане

Когато при издишване се появи пронизителен звук, нещо не е наред. Този тон е сигнал за погрешно действие на звено от дихателната система – нос, фаринкс, ларинкс, трахея или бронхи заради свиване на дихателните пътища на едно от тези места. Въздухът циркулира по-трудно, по тази причина се стига до принуждение на дишането, което пък предизвиква свистенето.

Пукащи стави

Звучи необикновено, само че това пукане се дължи на газ! Понякога при внезапно придвижване на крайниците и пръстите сред частите на ставите се появява празнота, която се изпълва с въздухообразно вещество. Когато частите още веднъж се наместят в първичното си състояние, този газ се изтласква и се появява пукането.

Къркорещи вътрешности

Тези „ компрометиращи” звуци се появяват най-много по обяд, когато организмът се приготвя да усвои храната. От една страна, стомахът създава киселина, която да улесни храносмилането, от друга – мускулите по стените на червата контрактират, с цел да придвижат храната към дебелото черво. Когато в стомаха ни има единствено въздух, тези две действия пораждат звук.

Хълцане

Това необичайно събитие съвсем постоянно е безвредно, само че когато се случи в несъответствуващ миг и не съумяваме да се отървем от него, се трансформира в проблем. Хълцането е изцяло неконтролируем инстикт, който се появява след щедро хранене, при кашлица или мощен смях. Звукът, който се получава, произлиза от два успоредни процеса в организма – нерегулярното стесняване на диафрагмата, което води до прекомерно огромен поток от въздух в белите дробове, и затварянето на отвора на фаринкса, с което въздухът се блокира

Прозявка

Няколко са стадиите на прозявката: първо вдишваме надълбоко, след това отваряме уста, затваряме очи, блокираме за малко дъха и издишваме. При това се издава повече или по-малко мощен звук. И до през днешния ден към момента не съществува научно пояснение за прозявката. Дълго време се смяташе, че тя служи за доставяне на мозъка с О2, само че тази доктрина беше опровергана. Сега е на мода друга – че с прозявката се реализира изстудяване на мозъка, което му оказва помощ да действа по-добре.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР