Човешкото поведение тревожно ускорява глобалното затопляне, а някои ефекти от

...
Човешкото поведение тревожно ускорява глобалното затопляне, а някои ефекти от
Коментари Харесай

ООН: Последствията от климатичните промени стават все по-очевидни

Човешкото държание обезпокоително форсира световното стопляне, а някои резултати от изменението на климата, като размразяване на ледените шапки и повишение на морското ниво, могат да бъдат необратими.

Това сочи дълго чаканият отчет на Организация на обединените нации, който е направен от Междуправителствената експертна група по климатичните промени. Докладът демонстрира недвусмислено, че световното стопляне се развива по-бързо, в сравнение с бяха досегашните опасенията, и че човечеството е съвсем напълно отговорно за това.

Проучването също по този начин показва, че " единствено бързи, стремителни и продължителни " съкращения на излъчванията на парникови газове могат да оказват помощ на света да не надвиши задачата за повишение на температурата с 1,5 до 2,0 градуса по Целзий.

Освен това страните ще би трябвало да ускорят напъните си за постигане на нулеви и даже негативни излъчвания.

" Земя се е затоплила с 1,1 градуса по Целзий в съпоставяне със междинното равнище за интервала от 1850 до 1900 година, като се предвижда, че светът ще надвиши горепосочената си цел (за стопляне с 1,5-2,0 °C) някъде сред 2030 и 2035 година ", оповестяват от Междуправителствената експертна група. Докладът идва по-малко от три месеца преди основната среща за климата в Глазгоу, известна като COP26.

Той е червен код за човечеството, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. " Ако обединим силите си в този момент, можем да предотвратим климатичната злополука. Но, както излиза наяве от днешния отчет, няма време за закъснение и няма място за оправдания. Разчитам на държавните водачи и всички заинтригувани страни да подсигуряват триумф на COP26 ", сподели още Гутериш.

Това е едвам шестият обстоен отчет на Междуправителствената група по изменението на климата към Организация на обединените нации в над 30-годишната история на IPCC.200-те създатели на отчета са оценили 14 000 обособени изследвания, с цел да дават систематизирания климатичен отчет, като основните констатации в него са утвърдени от делегациите на 195 страни.

Пет са основните извода от отчета, показва организация Блумбърг:

1. Последното десетилетие беше по-горещо от всеки различен сходен интервал от 125 000 години насам.

Не единствено това, само че атмосферният въглероден двуокис (CO₂) в този момент се намира в пика си от две милиона години. Всички парникови газове са повишили междинната световна температура с към 1,1 градуса по Целзий над междинната стойност за втората половина на 19 век. Всъщност хората към този момент са изхвърлили задоволително парникови газове в атмосферата, с цел да загреят планетата с 1,5 градуса по Целзий - една от задачите, сложени от Парижкото климатично съглашение.

Комбинираният принос за световното стопляне от страна на естествени фактори, като слънцето и вулканите, в този момент се прави оценка на покрай нула.

2. Учените към този момент могат да свържат съответни метеорологични събития с провокираните от индивида промени в климата.

Преди 20 години беше на практика невероятно да се припише някаква съответна стихия или температурен скок на стоплянето на земната повърхнина. Но науката за климата докара в последните години до появяването на нови цели специалности, които се развиха след предходния мегадоклад на IPCC през 2013 година.

Вече се проучват рискови метеорологични събития в действително време, с цел да се дефинира каква роля играят изменението на климата. Смъртоносната топлинна вълна, която обхвана западното крайбрежие на Северна Америка през юни, имаше откриваеми доказателства за човешка отговорност, се показва в отчета. World Weather Attribution, интернационална изследователска група, се нуждаеше единствено дни след горещата вълна, с цел да заключи, че изключителните температури биха били " на практика невъзможни' без изменението на климата.

3. Учените са стеснили прогнозния диапазон за това по какъв начин температурите реагират на излъчванията на парникови газове.

Това е крайъгълен камък в региона на чувствителността към климата, лишил четири десетилетия, показва IPCC. Въз основа на проучвания на климата в древността, както и на усъвършенстваната сателитна технология, която следи облаците и излъчванията, новите модели са стеснили прогнозите за евентуалната реакция на атмосферата към нездравословните излъчвания, отделяни от индустрията. Това разреши на създателите на IPCC да съсредоточат своите прогнози за температурата до края на века, давайки на човечеството по-ясна визия за това, което може да се чака, в случай че не действаме бързо за ограничение на излъчванията.

Смята се, че отговорът на Земята на теоретично удвояване на прединдустриалните равнища на СO2 е сред 2,5° C до 4,0° C - доста по-малък диапазон от 1,5° C до 4,5° C в предходни отчети на IPCC. Тези констатации изключват опцията неограничените излъчвания да имат единствено слаб резултат върху световните температури. Но по-тесният диапазон също по този начин дава мощни доказателства за най-хубавия път за запазване на света: бързо преустановяване на отделянето на въглероден диоксид и на други парникови газове.

4. Земята " възнаграждава " положителното държание.

Почти незабавно след прекратяване на нездравословните излъчвания, стоплянето ще спре и температурите ще се стабилизират след няколко десетилетия. Но някои резултати, като да вземем за пример повишение на морското ниво, ще останат необратими в продължение на епохи, регистрира отчетът на IPCC.

Тъй като светът понижава потреблението на изкопаеми горива, охлаждащият резултат на аерозолите, да вземем за пример, ще стартира да понижава. Учените са уверени, че един от методите за противопоставяне на този спад ще бъде преследването на " мощно, бързо и стабилно понижаване " на излъчванията на метан. Освен CO₂, метан и азотен оксид, има още четири парникови газове, които също дават благоприятни условия за закъснение на стоплянето.

5. Учените от IPCC реализират консенсус с всички държавни управления на Организация на обединените нации, преди да разгласяват този отчет.

Макар и мъчно, единомислещото единодушие сред страните по света по систематизираните констатации е доста мощен инструмент. Това прави IPCC най-авторитетният орган по световното стопляне.

Новият отчет стартира с изрично изказване: " Недвусмислено е, че човешкото въздействие е затоплило атмосферата, океана и сушата “. С оглед на това " никое държавно управление няма никакво опрощение да се отърве от отговорността си да работи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР