Човешкият ум е изключителен инструмент. Ако изкуственият интелект продължава да

...
Човешкият ум е изключителен инструмент. Ако изкуственият интелект продължава да
Коментари Харесай

Харизмата заслепява

Човешкият разум е извънреден инструмент. Ако изкуственият разсъдък продължава да се развива с актуалните си темпове, ще отмине много време, преди той да придобие необятния набор от благоприятни условия на човешкия разум, измежду които способността да се намират решения на нови и непознати проблеми, опцията да се синтезират общи изводи от другояче несвързани прекарвания и знания и естествената му податливост към любознание и предпочитание за учене на нови неща. Макар че изкуственият разсъдък ще надмине човешкия, що се отнася до характерни мисловни задания, малко евентуално е той да се научи да прилича множеството прочувствени качества, които вършат човешкия разум толкоз неповторим.

Именно тази наша емоционалност обаче е и един от най-големите дефекти на човешкия разум. Както споделя гуруто на личностното развиване Дейл Карнеги: „ Когато поддържате връзка с хора, не забравяйте, че си имате работа не с разумни същества, а с прочувствени същества. Същества, които са изпълнени с предубеждения и които са стимулирани от горделивост и суетност. “

Никъде тази наклонност да разчитаме на страстите повече, в сравнение с разсъдъка, не е по-очевидна и проблематична от случаите, когато ние следваме интуицията си и вземаме решения, без да разполагаме с нужната за това информация. За страдание, множеството решения, които вземаме, са тъкмо този вид.

Това е повода хората да са по-податливи на разбиране, когато човек употребява причини, основани на страсти, а не на логичност. Например, нужни са единствено няколко минути, с цел да решите дали индивидът против вас е харизматичен, и единствено няколко секунди (или думи), с цел да разберете дали претендента за работа е верния за вашата компания.

Оттук може да се изведат два извода. Първият е, че най-вероятно евентуално таите най-различни предубеждения и вярвания за останалите, въпреки и да не желаете да си го признаете. Вторият е, че сте по-податливи на прочувствена операция, в сравнение с си мислите. В реалност, точно моментите, в които сте най-уверени в своята вътрешен глас, доста постоянно са тези, в които сте най-далеч от истината. Това постоянно се дължи на операция.

За благополучие, няколко психически изследвания демонстрират, че е допустимо човек да разграничи откровените опити за увещание от чистата операция.

Съдържание и обстоятелства, вместо жанр и трикове

Когато човек в действителност желае да убеди някой различен в своята справедливост, то той прибягва до обстоятелства, доказателства, и разумни причини, вместо да се възползва от страховете и желанията на своя събеседник. Светът обаче става все по-сложен, като в същата посока вървят и връзките сред хората. Все по-трудно е да се разбере дали информацията, която ни се дава, е същинска, изключително като се има поради, че хората са по-нетърпеливи и импулсивни от по всяко време било.

За това е добре да си зададете следните 4 въпроса, преди да повярвате в доводите на някой, който се пробва да ви убеди в нещо:  

Той в действителност специалист ли е по тематиката, която дискутираме?

Каква е повода да желае да ме убеди в това?

Има ли някакъв персонален интерес?

Ако запиша неговите причини на лист хартия и се абстрахирам от метода, по който ги показва, ще бъда ли също толкоз уверен в тях или ще ги отхвърля?

Също по този начин е значимо да се означи, че отделянето на повече време за размисъл върху доводите на другия човек автоматизирано ви трансферира от режим на „ прочувствено мислене “ в подобен на по-рационално и разумно.

Харизмата заслепява

Макар че харизмата не е нещо неприятно по своята същина, тя е „ присъщ усилвател “ на способността на  хората да манипулират. Един способен и етичен човек може да реализира доста неща, в случай че е харизматичен, само че при неналичието на знания и работещ честен компас харизмата може да се трансформира в най-голямото оръжие на недоброжелателните манипулатори.

За наслада, заслепителният резултат на харизмата не е толкоз сложен за различаване. Ако усетите да изпитвате възприятие на топлота и привличане към човек, който не познавате доста добре (или изобщо), може да сте сигурни, че позитивната ви реакция се дължи на неговата харизма. Приемете това като сигнал, че би трябвало да бъдете по-внимателни в връзката си с този човек, защото в негово наличие вие сте по-податливи на операция.

Външният тип има значение

Хората могат да бъдат да употребяват рационални или ирационални причини, без значение от това дали са привлекателни или не. Прочуванията обаче демонстрират, че в междуличностните връзки хората, които другите смятат за физически привлекателни, са доста по-убедителни, без значение дали техните причини имат смисъл.

Личността разкрива доста

Един от най-хубавите способи да разпознаете „ хроничния манипулатор “ е като обърнете особено внимание на личностните му характерности. Манипулаторите нормално са самонадеяни, насочени към рисковете, импулсивни, обществено умели и с нарцистична предеспозиция.

В последна сметка, няма 100% ефикасен метод да разберете сигурно дали някои се пробва да ви манипулира или просто се старае да ви убеди в своята позиция. Възможно е обаче да намалите вероятността да станете жертва на операция като поставяте под въпрос вашата вътрешен глас и обстоятелствата и причините, употребявани от ответната страна. Бъдете деликатни!

......................

Томас Чамаро-Премузич , създател на „ The Talent Delusion "  за FastCompany.com

Редактор: Георгие Георгиев 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР