Човешкият мозък е най-важният орган в тялото. Ето защо е

...
Човешкият мозък е най-важният орган в тялото. Ето защо е
Коментари Харесай

4 групи храни вредни за мозъка

Човешкият мозък е най-важният орган в тялото. Ето за какво е значимо да се грижим за неговото здраве. Решаване на ребуси, познавателни игри, занимания, четене на книги, всичко това поддържа мозъка деен.

Но не трябва да забравяме и за метода си на хранене и ежедневните привички, които също оказват въздействие върху нашите когнитивни функционалности.

Според учени до 2030 година деменцията ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят. За благополучие можем да понижим риска от болестта, намалявайки до най-малко потреблението на избрани храни, вижте кои.

Захарните питиета

Повечето хора не могат без кола, сода, сокове от кутии, газирани подсладени питиета. Високият банкет на захарни питиета освен уголемява талията, усилва риска от диабет вид 2 и сърдечносъдови болести, само че има и негативно влияние върху мозъка.

Прекомерният им банкет усилва риска за развиване на диабет вид 2, за който се открива, че покачва риска от заболяването на Алцхаймер. В допълнение, по-високите равнища на захар в кръвта могат да усилят риска от деменция, даже при хора, които не страдат от диабет.

Основен съставен елемент на доста захарни питиета е високофруктозният царевичен сироп (HFCS), който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза.

Високият банкет на фруктоза може да докара до метаболитен синдром, който в дълготраен проект крие риск от деменция.

Рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати включват захари и мощно модифицирани зърна, като бяло брашно.
Тези типове въглехидрати нормално имат висок гликемичен показател. Това значи, че тялото ви бързо ги усвоява, което води до скок на кръвната ви захар и равнищата на инсулина.

Изследванията демонстрират, че единствено едно хранене с висок гликемичен товар може да повреди паметта както при деца, по този начин и при възрастни.
Ето за какво избягвайте потреблението на бисквити, кексове, сладкиши.

Храни с високо наличие на трансмазнини

Обичате ли бургери, чипсове, пържени картофки? Всички те съдържат трансмазнини (вид ненаситени мазнини), които може да имат нездравословно влияние върху здравето на мозъка.

Трансмазнините срещащи се естествено в скотски артикули като месо и млечни артикули не са толкоз рискови, когато ги консумираме уравновесено. Но индустриално създадените трансмазнини, известни също като хидрогенирани растителни масла, към този момент крият съществени опасности за здравето.

Проучванията откриват, че хората, които употребяват по-големи количества трансмазнини, са склонни да имат нараснал риск от заболяването на Алцхаймер, по-слаба памет, по-малък размер на мозъка и намаление на познавателните качества.

Ето за какво внимавайте с потреблението на маргарини, сладкиши, модифицирани и пакетирани храни.

Високопреработени храни

Високопреработените храни са с високо наличие на захар, добавени мазнини и сол. Те включват чипс, сладки, инстантни спагети и супи, пуканки за микровълнова фурна, сосове, салами и други.

Тези храни нормално са с високо наличие на калории и с ниско наличие на други хранителни субстанции. Според изследвания висцералната лой и метаболитният синдром могат да бъдат причина за понижаване на мозъчната тъкан, както и да усилят риска от дегенеративни болести.

Аспартам

Аспартамът е неестествен подсладител, добавян в доста артикули без захар. Много хора, които се пробват да отслабнат или да избегнат потреблението на захар прибягват до потреблението на аспартам.

Подсладителят се състои от фенилаланин, метанол и аспарагинова киселина. Някои учени считат, че приемът на аспартам може да усили уязвимостта на мозъка към оксидативен стрес. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР