Човешките предци са използвали термални извори за готвене, съобщава „Дайли

...
Човешките предци са използвали термални извори за готвене, съобщава „Дайли
Коментари Харесай

Разгадаха една от големите тайни за първобитните хора

Човешките предшественици са употребявали термални извори за готвене, оповестява „ Дайли Мейл “. Група американски учени стигнаха до такива изводи, откакто проучиха следи от виталната активност на античен човек в проломът Олдувай в Танзания.

Учените, изучавайки пролома, в който са живели античните хоминиди, са разкрили останките от вкаменено вещество - липиди (огромна група естествени органични съединения като мазнини и сходни на мазнини вещества).

Те не са създадени от животни или растения, а от специфични микроорганизми, които живеят в горещи термални извори.

„ Някои от пробите, които откривателите донесоха от пясъчния пласт в пролома Олдувай, съдържаха бактериални липидни комплекси, които съгласно нас са присъщи за високотемпературните водни местообитания “, сподели Роджър Самънс, професор от Масачузетския софтуерен институт в Кеймбридж, Масачузетс.

В откритите липиди е открита бактерията Thermocrinis ruber, сподели той. Тя населява термални извори и не се развива, в случай че температурата на околната среда не надвишава 80 градуса по Целзий.

Тук може да откриете още любопитни вести!

Проломът Олдувай е прочут с откриването на оръдия на труда и някои от най-старите остатъци на хоминид досега. Това и навежда учените на мисълта, че имайки на разположение термални извори, първобитните хора са могли да ги употребяват като казан за готвене на месо от мъртви животни и на ядливи растения.

Според откривателите това се е случило още преди 1,8 милиона години, до момента в който съгласно някои оценки хората са се научили да добиват огън преди към 1,5 милиона години.

Как тъкмо античните хора са могли да употребяват тези източници, остава мистерия. „ Ако антилопа гну е паднала във вряща вода и се е сварила, тогава за какво да не я изядем? “, споделя професорът от Масачузетския софтуерен институт Айнара Систиага.

"Можем да потвърдим, че горещи извори са участвали и на други места в пролома, само че към момента липсват доказателства по какъв начин античните хора са могли да ги употребяват. Говорим за държанието на един тип, липсващ преди съвсем 2 милиона години ", заключи Систиага.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР