Човешките права, неприкосновеността на данните и свободата на изразяване са

...
Човешките права, неприкосновеността на данните и свободата на изразяване са
Коментари Харесай

"Амнести интернешънъл" нарече "Фейсбук" и "Гугъл" заплаха за човешките права

Човешките права, неприкосновеността на данните и свободата на изложение са под въпрос поради компании като " Google " и " Facebook ", при които шпионирането е заложено в самия им бизнес модел и които следят " милиарди хора по света ".

Това счита правозащитната организация " Амнести интернешънъл " съгласно нов отчет, осъдителен сиуацията, при която основната роля на двете компании в връзката на хората ги подтикват да вършат рисков избор сред поддаване на машината за шпионаж и и разграничаване от носещия изгоди цифров свят.

" Епъл ", " Амазон ", " Google ", " Майкрософт " и " Facebook " може да имат превъзходство в света на онлайн услугите, само че в свободата на изложение " Facebook " и " Google " имат изключително огромна власт, отбелязва отчетът. " Google " управлява 90% от търсенето по света, а една трета от популацията употребява някоя услуга, чийто притежател е " Facebook ". " Милиарди хора нямат никакъв избор с изключение на да употребяват това обществено пространство при условия, диктувани от " Facebook " и " Google ", " счита Куми Найдоо, общоприет секретар на " Амнести ".

" Не подобен интернет " иската хората; нужно е човешките права да бъдат заложени в ядрото на мрежата, счита още " Амнести интернешънъл ". Решенията съгласно организацията - смяна в бинес модела и повече регулация.

Докладът на "Амнести интернешънъл " (на английски)

" Facebook " реагира остро с мнения, че платформата се финансира от реклами и не може да става дума за шпионаж, също така тя не задължава потребителите да се записват. Освен това, продължава " Facebook ", точно този бизнес модел дава опция и на " Амнести интернешънъл ", която също има реклами там, да доближава до поддръжници, да събира пари и да работи за задачата си. Пред изданието The Verge представител на " Google " изяснява, че компанията сега работи, с цел да даде на хората повече надзор върху данните им.

Част от казуса съгласно " Амнести интернешънъл " обаче е, че софтуерните компании са станали твърдe огромни, а резултатите от решенията им - контролиране на свободното слово, събиране на данни за здравето на хората, опция политиците да лъжат в оповестени от тях реклами - се усещат по целия свят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР