Човешките биологични процеси са циклични и съответстват на слънчевите и

...
Човешките биологични процеси са циклични и съответстват на слънчевите и
Коментари Харесай

По кое време е по-добре да се събудите сутрин?

Човешките биологични процеси са циклични и подхождат на слънчевите и лунните ритми. Принадлежността на даден човек към избран биоритъм се дефинира от хронотипа - равнището на продуктивност в избран интервал от деня или през нощта.
Според тази подготовка жестоко се дефинират три типа хора - чучулиги, сови или гълъби.
Човешки биоритми
Чучулигите се разсънват рано, съвсем при изгрев слънце, преди обяд могат да работят доста неща. И в 9 вечерта към този момент са си оправили леглото и се готвят за сън.
Совите са техните противоположности: заран по-добре да не ги закачате, те са раздразнителни и неактивни, през втората половина на деня усещат прилив на сила и мощ, лягат след среднощ.
Гълъбите стават нито рано, нито късно - дейни са през целия ден, лягат си час преди среднощ.
Д-р Пол Кели, водещ откривател в Оксфордския университет, организира изследвания, които потвърждават, че в случай че човек промени режима си, това има негативни последствия. Човек се приспособява към условията на обществото: той стартира да работи, когато се допуска, че би трябвало да почива и по този начин нататък. Но по какъв начин това се отразява на здравето му?
"Ние не сме в положение да променим нашите 24-часови ритми и да се събудим в несъмнено време. Нашият черен дроб и сърцето се подчиняват на друга поредност на работа и им нареждаме да се движат 2-3 часа обратно или напред. "
Според Кели обществото би трябвало да бъде реконструирано под режима на гълъбите, като най-оптимален вид, с цел да не навреди нито на сови, нито на чучулиги.
„ Всички живеем в общество, което страда от липса на сън. Този проблем предизвиква проблеми на хората по целия свят. Най-често срещаният тип непринудено мъчение е ранното ставане и началото на работния ден преди 10 часа, споделя лекарят.
Той твърди, че ритмизирането на умствените, физическите и химичните процеси в организма е генетично дефинирано. Нарушаването на биологичния часовник и циркадния темп оказва неподходящо влияние върху мозъка, хормоналният баланс, енергийните равнища и възприятието за време.
В края на 18-ти век в цивилизованите страни стартира да се вкарва осемчасовият работен ден и работа на смени, без да се вземат поради биологичните цикли на човешкото тяло. Бизнесът стартира да се развива, тъй че бе преференциално да работи 24/7.
Ние се отдалечихме от природата и предците, които са се управлявали от слънчевите лъчи, а не от бизнес тактика.
Д-р Пол Кели е провел опит в няколко английски учебни заведения. Той се е състоял в пренасяне на началния час на занятията от 8:30 на 10 сутринта. Така всеки възпитаник можел да се разсъни до 10, и освен да посещава уроците, само че интензивно да взе участие в образователния развой.
Училищното показване и присъединяване в образователния развой се нараснали. Също по този начин, децата са станали по-активни и занимателни, понижени са били равнищата на меланхолия.
Пол Кели предлага да се приложи това предписание колкото е допустимо повече в други области на активност, с цел да се предпазят хората от претоварване и корист с кафе и енергийни питиета.
Според него резултатът ще се оправдае. Хората ще станат по-продуктивни, стимулирани, целенасочени и задоволени от живота. Те ще работят по-добре и ще донесат повече изгоди за обществото.
Биоритмите и човешкото показване са в директна връзка. Трябва да се опитате да регулирате режима и всекидневието на тялото си, с цел да отбраните здравето си
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР