Човешки лица, изваяни в камък преди до 2000 години, се

...
Човешки лица, изваяни в камък преди до 2000 години, се
Коментари Харесай

Сушата в Амазонка излага на показ древни скални изсичания

Човешки лица, изваяни в камък преди до 2000 години, се появиха на каменист тумор по поречието на река Амазонка, откогато равнищата на водата паднаха до рекордно ниски равнища в най-голямата суша в района от повече от век.

Някои скални изсичания са били следени и преди, само че в този момент има по-голямо многообразие, което ще помогне на откривателите да открият произхода им, сподели тази седмица археологът Хайме де Сантана Оливейра.

Една област демонстрира гладки канали в скалата, за които се счита, че локалните поданици в миналото са точили своите стрели и копия доста преди идването на европейците.

„ Гравюрите са праисторически или предколониални. Не можем да ги датираме тъкмо, само че въз основа на доказателства за човешка окупация на региона, считаме, че са на към 1000 до 2000 години “, сподели Оливейра в понеделник.

Скалистата точка се назовава Ponto das Lajes на северния бряг на Амазонка близо до мястото, където се сливат реките Rio Negro и Solimoes.

Оливейра сподели, че резбите са били видяни за първи път там през 2010 година, само че тази година сушата е била по-сериозна, като Рио Негро е понижен с 15 метра (49,2 фута) от юли, разкривайки големи пространства от скали и пясък, където не е имало плажове.

„ Този ​​път открихме освен повече резби, само че и статуя на човешко лице, изсечено в скалата “, сподели Оливейра, който работи за Националния институт за историческо и художествено завещание, който следи опазването на историческите места.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР