Човешката същност се разкрива най-добре по време на криза. В

...
Човешката същност се разкрива най-добре по време на криза. В
Коментари Харесай

Карантинена култура: Какво разбираме за нациите във време на пандемия?

Човешката същина се разкрива най-добре по време на рецесия. В такава рецесия живее цялото човечество сега - светът се е скрил в бункери, с цел да се защищити от COVID-19. Но по едно и също време с суматохата, обществото става очевидец и на един феномен - всички демонстрират и извънредно огромна креативност в търсенето на метод да се оправят в тези другояче сложни времена.
Наричат я “Карантинена култура” - самоизолирането в другите страни, която като че ли най-добре разкрива същността на един народ. Така в Италия се появи “Симфония Балконика”. В Испания хората излязоха първи да ръкопляскат на своите медицински служащи. В Белгия пък продължиха да пържат фамозните си картофи. Пандемията сподели кои неща са значими за една нация.

Кореспондентите на BBC споделят персоналните си усещания за това по какъв начин по време на карантина културата на страната им личи по-ясно от всеки път.

Франция

Една от най-разпространените ограничения в страните е затварянето на търговски обекти, които не оферират артикули от първа нужда. Иначе казано - отворени остават хранителни магазини и аптеки. С формален указ на френските управляващи обаче в специфичен лист влязоха и още 40 “жизнено нужни за продължаването на публичния живот” обекта. Сред тях са пекарните.

Какво е Франция без своите кроасани и франзели въпреки всичко? Така 33 000 пекарни в цялата страна остават отворени. Всяка заран продължава да се носи мирис на прясно изпечен самун от Прованс та чак до Париж. Според президента на Националната конфедерация на френските сладкари и пекари " багетата е емблематична за френската просвета ".

Виното значимо колкото и дезинфектантите

Хубавата храна върви ръка за ръка с чаша положително вино. Това си е поговорка във Франция. Жабарите, както ги назовават, не могат да седнат на маса без вино. Затова и винарите не престават интензивно работа. Някои даже оферират пакет “Оцеляване по време на карантина”, в който има 12 бутилки вино.

Германия

Нощният живот на Берлин е именит. През последните няколко десетилетия клубове като Tresor и Berghain са затвърдили репутацията на града като “Свещен Граал за хедонистите по света” и столица на техно музиката. Наскоро обаче немското държавно управление забрани срещите на повече от двама души навън, а въпросът къде ще бъде празненството в петък и събота имаше единствено един отговор: у дома.

Асоциацията на към 245 самостоятелни клуба ClubComission обаче крепи празненството живо с диджей сетове, които се излъчват онлайн на адрес unitedwestream.berlin. Може би не сте германци, само че в случай че предпочитате техно музиката, може и вие да се докоснете до нощният живот на Берлин от дивана вкъщи. Изпълненията онлайн стартират от 19:00 локално време и не престават до среднощ, а феновете могат да подаряват пари на засегнатите актьори и клубове.

Англия

Като приказваме за клубове, няма по какъв начин да не споменем тежката орис на английските пъбове. Любителите на бара си купиха последно пиво на 20 март, а от този момент насам се постанова да бъдат надалеч по-креативни, когато става въпрос за бира след работа.

Приложения като WhatsApp, Skype, Zoom и House party дават опция да се забележим с другари от всички страни, а по този начин се роди и ерата на цифровото пиянство и виртуалния " happy hour ". Отвориха дори и виртуални пъбове - 13 000 души се събират в Jim the Janny´s Virtual Pub всяка вечер. И това в случай че не е добра компания...

Извод - онлайн нощните заведения не са единствено у нас.

И като приказваме за България, у нас също се виждат някои явления. Или по-скоро изостряне на родната просвета. София има популярност на " дребния Берлин ", надлежно и наши питейни заведения и клубове (като " Петък " и " Терминал 1 " ) пускат свои диджей сетове онлайн, харесва ни да не се дистанцираме обществено в питейни заведения и обичаме да се излежаваме към пушека от родната скара с другари. И ние възприехме хубавия образец с ръкопляскането на медиците в 21:00 ч. и се оказа, че макар самокритичното ни отношение, вършим каквото можем във връзка с самодисциплината.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР