Човешката психика е необятен океан, пълен с изненади. Случвало ли

...
Човешката психика е необятен океан, пълен с изненади. Случвало ли
Коментари Харесай

10 психологически феномена

Човешката душeвност е необхватен океан, цялостен с изненади. Случвало ли ви се е да бъдете заблудени от мозъка си? Убедени сте, че имате цялостен надзор над душeвността си, само че в действителност ли е по този начин?

Често хората притежаваме способността да изкривяваме действителността, без даже да го осъзнаваме. За да научим малко повече за това, което се случва в главите ни, събрахме 10 психически феномена, които ще ви оставят шокирани.

1. Консервативно мислене

Макар постоянно да се стремим към научаване на нови неща, това не постоянно подхожда на мозъка ни. Консервативното мислене е феномен, при който мозъкът „ се захваща “ към остарели вярвания, при което отблъсква всякаква нова и доказана информация. Сега можете да си обясните за какво хората епохи наред са считали Земята за плоска.

2. Ефектът на Дънинг-Крюгер

Всеки един от нас се е сблъсквал с резултата на Дънинг-Крюгер. Това е когнитивна податливост, при която неквалифицирани човеци страдат от илюзорно предимство – казано по по-прост метод, това са хората, които имат високо самочувствие макар своята непросветеност.

 10 психически феномена

3. Криптомнезия

Криптомнезията на пръв взор може да е занимателна, само че в действителност е недостатък в паметта. При нея става комплициране на спомените с истинската мисъл. Как наподобява това на процедура? Чувате нова ария, чийто реализатор твърди какъв брой автентичен и друг е планът му. Да, само че тази ария извънредно доста припомня за по-стара ария, която към този момент сте слушали. Най-вероятно първо ще го помислите за плагиатство, само че истината е, че изпълнителят евентуално е чул истинската ария, тя се е запечатала в подсъзнанието му, само че той не я помни, при което основава сходна ария. Просто криптомнезия.

4. Дежавю

Най-известният психически феномен е дежавюто. Всеки от нас се е сблъсквал със странното възприятие, че към този момент е бил на обещано място или е направил обещано нещо. Науката към момента не е сигурна по какъв начин тъкмо се появява това мимолетно чувство. Предполага се, че центровете в паметта на мозъка са отговорни за епизодите на дежавю. Стискаме палци някой ден да разберем отговора на тази психическа мистерия.

5. Плацебо резултат

Ако в миналото сте били скептични към хората, излекували се единствено с мисълта си, може би в този момент ще измененията мнението си. Плацебо е всяка субстанция, която наподобява на същинска, само че в действителност не съдържа дейни съставки. При проучване на този резултат, група хора одобряват плацебо медикаменти, без да знаят, че в действителност са такива. Самовнушението води до възстановяване на здравословното им положение, което пък ни дава опцията да следим плацебо резултата. УОУ!

 10 психически феномена

6. Когнитивен дисонанс

Знаете, че пушенето е нездравословно за здравето ви, само че все пак пушите – честито, имате когнитивен дисонанс. Това комплицирано на пръв взор фразеология не е нищо повече от термин за несъответствието сред избора, който би трябвало да бъде изработен и този, който вършим в реалност.

7. Обратна логика на психиката

Най-любимият феномен на родителите при възпитаването на децата им. Това е метод, по който да накараш някого да направи нещо, като му кажеш да направи противоположното. Получава се реактивно противодействие поради дълбоката мотивация на човек да резервира свободата си.

8. Синдромът на фантомното трептене

В ерата на мобилните технологии не е изненада, че над 89% от хората са изпитвали феномена на фантомното трептене. Получава се, когато имате чувството, че телефонът ви вибрира, само че в действителност не е по този начин. Психолозите настояват, че синдромът е следствие от несъразмерното потребление на мобилни устройства.

 10 психически феномена

9. Ефект на страничния наблюдаващ

Разбира се, че всеки желае да стои встрани от неприятности. Дори мозъкът ни схваща това и се пробва да ни помогне. Ефектът на страничния наблюдаващ е психически феномен, отнасящ се до хора, наблюдаващи безучастно принуждение върху различен. Мозъче, благодарим за терзанието ти, само че в такива обстановки би трябвало да помогнем.

10. Ефект на щрауса

Щраусите са известни с това, че обичат да закопават главата си в пясъка. В това се показва и психологическият резултат на щрауса – решението да пренебрегваме всякаква отрицателна информация.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР