Човешката психика е една от най-големите мистерии в света. Въпреки

...
Човешката психика е една от най-големите мистерии в света. Въпреки
Коментари Харесай

Психологически факти, които не сте знаели за себе си

Човешката душeвност е една от най-големите мистерии в света. Въпреки това, учените към този момент са развенчали много забавни обстоятелства за психическите характерности на индивида, посредством които могат да предскажат държанието ни въз основа на избрани правила.

Знаете ли, какъв брой неправилни са спомените ви, какъв брой време се образуват навиците ви или броя на приятелите, които може да запазите?

Вие сте в положение да задържите вниманието си към 10 минути . Дори в случай че сте на среща и се интересувате от тематиката и индивидът, който я презентира, оптималното време, в което можете да поддържате вниманието си е 7-10 минути. След това, стартира да отслабва и би трябвало да извършите отмора, с цел да запазите интереса си.

Способността ви да отложите незабавното облекчаване на вашите стремежи поражда още в ранна детска възраст. Хората, които умеят да отсрочват удоволствието от ранна възраст, са по-добри възпитаници в учебно заведение и се оправят по-добре със напрежението и разочарованието.

Ние мечтаем през 30% от времето. Според психолозите, всички обичаме да се отдадем на фантазии, най-малко през 30% от времето. Изследователите настояват, че хората, които обичат да мечтаят, като предписание, са по-изобретателни и по-добре вземат решение разнообразни проблеми.

Учените, учещи какъв брой дълго тези или тези дейности стават табиет, откриха, че се нуждаем от към 66 дни. Колкото по-сложно е държанието, което желаеме да придобием, толкоз по-дълго време ще отнеме. Така че, тези които желаят да привикнат да вършат физически извършения, постоянно се нуждаят от 1,5 пъти повече време, с цел да вършат това автоматизирано, в сравнение с тези, които развиват навика да ядат плодове за обяд.

Вие надценявате реакцията си във връзка с бъдещи събития. За да бъдем по-точни, ние надценяваме нашата реакция към бъдещи събития, без значение дали са приятни или негативни. Изследванията демонстрират, че хората имат вяра, че позитивни събития, като брак или огромна облага, ще ги създадат доста по-щастливи, в сравнение с в действителност се случва. Също по този начин, считаме че негативните събития като загуба на работа или акцидент, ще ни причинят доста повече неприятни страсти, в сравнение с в реалност.

Обвинявате различен човек, а не обстановката (и обстановката, а не себе си). Спомнете си, когато чакахте някой, който закъснява за срещата. Тогава най-вероятно си обяснявате неговото забавяне с безнаказаност и неорганизираност. В същата обстановка вие обяснявате своето закъснение с външни условия (като тапи на пътя).

Броят на приятелите, които можете да имате, е стеснен. Дори да се хвалите с няколко хиляди другари в обществените мрежи, в действителност имате доста по-малко. Психолози и антрополози са разпознали „ номера на Дънбар “ – т.е. оптималният брой близки връзки, които човек може да има и това са от 50 до 150.

Не можете да пренебрегвате храната, секса и заплахата. Забелязали ли сте, че хората постоянно стопират, с цел да видят подиуми от произшествия. Всъщност, не можем да пренебрегнем обстановката на заплаха. Всеки има мозъчна конструкция, която е виновна за оцеляването и пита: „ Мога ли да хапвам това? “ Възможно ли е да върша секс с този човек? Може ли това да ме убие? “ Храната, сексът и заплахата са свързани с това, което е значимо за индивида. Защото без храна той ще почине, без секс няма да продължи рода, а в случай че човек почине първите две точки няма да имат смисъл.

Знаете по какъв начин да вършиме неща, които в никакъв случай не сте правили преди. Искате по-голям избор, в сравнение с ви е необходим. Ако отидете в някой супермаркет ще видите голям подбор от артикули и всичко това, единствено тъй като хората се нуждаят от огромен избор.

В едно изследване, извършено в супермаркет, откривателите показали на участниците 6 типа конфитюр, последвани от 24 типа сладко. И макар, че хората постоянно спирали пред рафта с 24 типа сладко, те са имали 6 пъти по-голяма възможност да купят конфитюр от предлаганите 6 типа. Това се изяснява просто: макар обстоятелството, че ни се коства, че желаеме повече, мозъкът ни може да се оправи единствено с стеснен брой детайли по едно и също време.

Вие сте по-щастливи, когато сте заети с нещо. Представете си, че сте на летището и би трябвало да си вземете багажа. В този случай се нуждаете от към 12 минути, с цел да стигнете до зоната за приемане на багаж. Когато стигнете до лентата за доставка на багаж, неотложно вземате куфара си. Колко нетърпеливи се чувствате?

Сега се пробвайте да си визиите сходна обстановка, в която стигате до лентата за снабдяване на багаж в границите на 2 минути и чакате багажа си 10 минути. Въпреки, че и в двете обстановки вземането на багажа ви лишава 12 минути, във втория случай евентуално сте били по-нетърпеливи.

Повечето решения вършим подсъзнателно. Въпреки, че ние желаеме да мислим, че всички наши решения се наблюдават и обмислят деликатно, проучванията демонстрират, че ежедневните решения в действителност са подсъзнателни и за това има причина. Всяка секунда нашият мозък обработва над 11 милиона обособени единици данни и защото не можем да проверим всичко това деликатно, нашето подсъзнание ни оказва помощ да вземем решение.

Вие преправяте своите мемоари. Възприемаме нашите мемоари като дребни „ филми “, които губим в главата си и имаме вяра, че те се съхраняват тъкмо като видеото в нашия компютър. Това обаче не е по този начин. Когато душевен се връщате към обещано събитие, го променяте, тъй като нервните пътища се задействат по друг метод всякога. Това може да бъде повлияно от по-късни събития и желанието да се запълнят пропуските в паметта.

Вие не можете да вършиме няколко неща по едно и също време. Ако смятате, че можете да вършиме няколко неща по едно и също време, грешите. Учените са потвърдили, че не можем да вършим 2-3 неща едновременно. Разбира се, можем да вървим и в това време да беседваме с другар, само че мозъкът ни се концентрира единствено върху една предпочитана функционалност в даден миг. Това допуска, че не можем да мислим за две разнообразни неща по едно и също време.

Най-ярките ви мемоари са неправилни. Известни образци за това събитие са събитията, свързани с 11 септември. Психолозите желаеха от участниците да опишат в детайли какво са правели, къде са били и други детайлности, свързани с това събитие, директно след терористичната офанзива и след 3 години. Оказва се, че 90% от по-късните описания се разграничават от първичните описания. Много хора могат да опишат в детайли къде и какво са правели сега, в който са чули новината. Проблемът е единствено, че тези елементи не са верни, защото мощните страсти, свързани с паметта, изкривяват спомените.

Вашият мозък  е толкоз деен по време на сън, колкото и по време на бодърстване. Когато спите и мечтаете, мозъкът ви обработва и сплотява прекарването през целия ден, основава асоциации от получената информация, взема решение какво да запомни и какво да не помни. Разбира се, че постоянно сте чували препоръките за „ добър сън “ преди изпита или значимо събитие. Ако желаете да си спомните какво сте научили, най-добре е да си легнете, откакто сте научили материала.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР