Човешка грешка или техническа неизправност е причинила аварията в централа

...
Човешка грешка или техническа неизправност е причинила аварията в централа
Коментари Харесай

Продължава разследването на взрива в цех за биогаз

Човешка неточност или техническа нередовност е предизвикала повредата в централа за биогаз в ямболското село Симеоново. По тези две съществени версии работи прокуратурата. Трима служащи пострадаха при случая. Един от тях остава в интензивното поделение на ямболската болница.
"Гледката беше ужасна, постройката изобщо я нямаше, беше срината със земята ", сподели още кметът на село Симеоново Румяна Илчева.
Срутване на реактора в производството ранява трима от петимата служащи. Един от потърпевшите към момента е в реанимация на ямболската болница.
"Предстоят му спомагателни рентгенови проучвания за уточняване на вероятни зародили затруднения вследствие на контузията ", сподели началникът на ОАИЛ - МБАЛ Ямбол доктор Георги Манчев.
Спазени били всички условия за сигурност на труда, твърди притежателят на цеха за биогаз Георги Станев.
„ Хората са чули екот, пропуквания, очевидно сега, в който структурата е почнала да поддава, след което са видели стената по какъв начин се отлепя и пада”, споделя той. Според него, пропуск в строителството предизвикал случая. Материалните загуби са за към 1 млн. лв..
„ Или проблем със строителството, или проблем с проектирането. Ние сме възложители на плана, не сме нито реализатори, нито строители”, съобщи още Станев.
Прокуратурата работи по всички версии. Образувано е досъдебно произвеждане.
„ Техническа нередовност, човешка неточност, някакъв градивен минус по оборудванията. Предстои назначение на голям брой експертизи”, изясни Мирослав Спасов от Районната прокуратура в Ямбол.
Съоръжението за биогаз е в употреба от една година. Капацитетът му е преправка на хиляда кубически метра тор. Аварията е предизвикала разлив на биомасата.
„ Точно по тази причина огледахме дали от инсталацията, от метана, или петрол, нефтопродукти или други индустриални в технологията”, изясни специалистът от Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора Стефан Колев
Няма заплаха от екокатастрофа или за хората в село Симеоново, е мнението на екоинспекцията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР