Вторият командир на наемническата група Вагнер е погребан на тиха московска церемония

...
Човекът, за когото се смята, че е дал името на
Коментари Харесай

Човекът, за когото се смята, че е дал името на руската наемническа група Вагнер, е погребан в военно гробище в Москва

От Асошиейтед прес, 31 август 2023 г., 10:19 ч.

МОСКВА -- Човекът, за когото се смята, че е дал името на руската наемническа група Вагнер беше погребан в четвъртък по време на тиха церемония на военно гробище в Москва.

Дмитрий Уткин загина при самолетна катастрофа на 23 август, при която загинаха всички 10 души на борда, включително Вагнер лидер Евгений Пригожин и другите му висши лейтенанти. Катастрофата между Москва и Санкт Петербург се случи два месеца след като Пригожин поведе бойците си в кратък бунт срещу руското военно ръководство.

53-годишният Уткин беше погребан във Федералното военно мемориално гробище, където са погребани някои от най-наградените военни герои на Русия. Руският президент Владимир Путин присъства на някои предишни служби на гробището в квартал Митищи в покрайнините на Москва, но тази на Уткин беше тиха афера.

Руските социални медийни канали предаваха видеоклипове, които показват гробището е отцепено и полицейски служители дежурят.

На гроба на Уткин имаше негова рядка снимка. Някои снимки, които преди това се разпространяваха онлайн, го показаха с татуировки в нацистки стил, заедно с твърдения, че обича нацистките символи.

Неговото бойно име беше Вагнер, очевидно препратка към немския композитор Рихард Вагнер, за когото се казваше, че е любимец на Адолф Хитлер, и това стана името на групата наемници. Първоначално се смяташе, че Уткин е основал компанията, но миналата година Пригозин се идентифицира като основател.

Уткин, бивш член на руската военна разузнавателна служба ГРУ и пенсиониран офицер от специалните сили, който е служил в руските войни в Чечня, служи като втори командир на Вагнер. Той е отговарял за командването и бойната подготовка на групата Вагнер, според разследвания на Центъра за досиета и Bellingcat.

Докато Путин в началото отрече, че наемниците са имали някакви връзки на руското правителство Уткин се появи във видеоизлъчване от прием в Кремъл през декември 2016 г.

Предварителна оценка на разузнаването на САЩ заключава, че умишлена експлозия е причинила бизнес самолета, превозващ Висшият ешелон на Wagner се срина миналата седмица. Кремъл отрече подозренията, че катастрофата е отплата за водения от Пригожин бунт, определяйки подобни твърдения като „абсолютна лъжа“.

Пригожин беше погребан тази седмица в тих церемония в родния му град Санкт Петербург, слагайки край на бурния му път от уличен бандит до финансиран от Кремъл лидер на наемници. Руската държавна телевизия почти не отрази събитието.

Юнският бунт представлява най-голямото предизвикателство пред властта на Путин от 23-годишното му управление на Русия. Миналата седмица той отбеляза, че лидерите на Вагнер са „допринесли значително“ за боевете в Украйна и описа Пригожин като „талантлив бизнесмен“ и „човек с трудна съдба“, който е „направил сериозни грешки в живота“.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Кратко видео, публикувано посмъртно в Grey Zone, руски телеграм канал, свързан с Пригожин, предполага, че лидерът на наемниците е бил наясно със собствената си смъртност.

„За тези, които говорят дали съм жив или не, как съм, сега е уикендът, втората половина на август 2023 г., аз съм в Африка", Пригожин, който е видян да пътува в бронирана кола, казва „За тези, които обичат да обсъждат моята елиминация, личен живот, доходи или други неща, общо взето съм добре.“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери в сряда, че „съществуват различни версии“ ​​за самолетната катастрофа и „се разглеждат“ от руски следователи, включително, „да кажем така, умишлено нарушение“.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР