Човекът си е казал: Аз съм българин. И това е.

...
Човекът си е казал: Аз съм българин. И това е.
Коментари Харесай

Наследник на Гоце Делчев: Той не е слязъл от небето има си майка и татко-българи

" Човекът си е споделил: Аз съм българин. И това е. Щом го е споделил, значи той по този начин мисли и това е неговата изява. Дали на някого му харесва или не, това си е негов проблем, само че индивидът си е споделил: Аз съм българин. Той дори не в едно, а допълнително писма се самоопределял като подобен. И да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има баща и майка, както си има и братя, и сестри ", сподели правнукът - диригентът Христо Христов и прибавя, че всички от фамилията на Гоце - 4 братя и 5 сестри, майка и татко - всички са българи. Трима от братята са убити. Най-малкият не е - Христо. Маестро Христов е негов правнук.

150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев към този момент не съумя да сплоти политиците от България и Р Северна Македония. А в Историческата комисия години наред има обструкции от страна на Скопие, които не одобряват даже формулировката, че " Гоце Делчев произлиза от българско екзархийско семейство ".
" Не знам за какво тематиката за Гоце Делчев е непреодолимо затруднение в Историческата комисия. Според мен това е фигура, която може единствено да сплотява. Но не го употребяват. Не знам за какво ", споделя маестро Христов.

Според него преместването на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Скопие след 1944 година е едно от нечовешките дейности след края на Втората Световна война. Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за революционера също са били предадени на Скопие.

" От това, което съм чувал от у дома, аз още не съм бил роден по това време, само че това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите умряли и да може да каже Бог да елементарни ", описа правнукът.

Според него време е костите на Гоце да си дойдат вкъщи.

По отношение на предлагането от съпредседателя на Историческата комисия от страна на Скопие - Драги Георгиев, за заледяване работата на Комисията, Христо Христов разяснява:

" На мен ми се коства, че такова едно изявление е напълно срещу подписания Договор. Ако една от страните реши да не смята този Договор за годен, това значи, че тя би трябвало да бъде подготвена да понесе доста тежки последствия. В дадения случай това значи доста други страни да видят това и оттук насетне - да не ѝ имат вяра, а доверието е извънредно дефицитна стока. Ако едно държавно управление изгуби доверие, рано или късно се стига до промяна на това държавно управление. В случая - по-скоро рано ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР