Човекът, който някога се изявяваше като застъпник за отговорността в

...
Човекът, който някога се изявяваше като застъпник за отговорността в
Коментари Харесай

Измама за милиарди: в какво обвиняват Сам Банкман-Фрийд

Човекът, който в миналото се изявяваше като покровител за отговорността в криптоиндустрията - Сам Банкман-Фрийд в този момент е на подсъдимата пейка, изправен пред седем обвинявания за финансови измами и скрит план, довели до за банкрута на известната борса за криптовалути FTX.

Сам Банкман-Фрийд, който е прочут в криптообщността и просто като SBF, е създател на сриналата се борса FTX. 31-годишният американец основа през 2017 година хедж фонда за криптовалути Alameda Research. Две години по-късно той започва и крипто борсата FTX. Преди да стане част от промишлеността на криптовалутите, той е работил като трейдър на Уолстрийт. В най-върховия си миг Банкман-Фрийд е имал активи на стойност 26 милиарда щатски $.

През 2020 година и 2021 година цената на биткойна и на цифровите активи се увеличи извънредно доста. Репутацията на Банкман-Фрийд изигра значима роля за триумфа и оцеляването на FTX. Под негово управление, напъните за одобряване на марката на главните му компании, поддръжката на известни персони и великодушните прояви на щедрост помогнаха както на FTX, по този начин и на криптовалутите като цяло да се употребяват с положително име в огромна част от обществото. Това продължи чак до срутва на FTX през 2022 година.

ВкаквоеобвиненСамБанкман-Фрийд?

Срещу Сам Банкман-Фрийд са повдигнати седем обвинявания във финансова машинация и интрига, в това число и че е присвоявал пари от вложителите на FTX.

Прокурорите настояват, че дейностите, подхванати от него и сътрудниците му, са заплашили средствата, вложени от потребителите на FTX. Това е довело и до срутва на борсата, на фона на намаляващата стойност на криптовалутите.

Бизнесът на Банкман-Фрийд също е бил съществено обиден от всеобщия спад в цената на криптовалутите. В опит да поддържа криптоиндустрията, хедж фонда Alameda Research взел пари назаем, с цел да влага в сриващи се компании за цифрови активи, употребявайки депозити на клиенти на FTX, с цел да покрие личните си финансови отговорности.

Сам Банкман-Фрийд пледира почтен пред съда още преди месеци.Снимка: Jane Rosenberg/REUTERS

Твърди се, че Банкман-Фрийд е наредил на някогашния софтуерен началник на FTX Гари Уанг да направи промени в компютърния код на борсата, с цел да разреши на Alameda Research да получава неограничени заеми - привилегия, недостъпна за останалите консуматори. Това е дало опция на компанията да заеме обилни средства от свързаната с нея крипто борса FTX. Прокурорите настояват, че Банкман-Фрийд е употребявал депозитите в FTX, с цел да покрие загубите на Alameda Research, да купува и продава недвижими парцели и да прави дарения за политически акции.

Коедоведедосривана FTX?

От 2021 година насам възходящият регулаторен надзор и повишението на лихвените проценти накараха доста търговци да се откажат от по-рискови активи като криптовалутите и да се насочат към по-традиционни вложения.

През ноември 2022 година новинарският уеб страница за криптовалути CoinDesk разгласява оповестява, че Alameda Research има забележителен ресурс от крипто токена FTT, издаден от FTX. Това разобличаване задълбочи загубата на доверие на клиентите, предизвиквайки забележителен отлив на средства, от който FTX по този начин и не съумя да се възвърне.

На процедура голямата част от благосъстоянието на Банкман-Фрийд се изпари съвсем за една нощ. Сега борсата е оповестена в неплатежоспособност. През декември 2022 година Банкман-Фрийд беше задържан на Бахамите, след което бе екстрадиран в Съединените щати.

Каквоможедасеочакваотсъдебнияпроцес?

Сам Банкман-Фрийд пледира, че е почтен. Той признава за несъответстващо ръководство на риска, само че отхвърля да е присвоявал средства. Адвокатите му настояват, че той е вярвал, че потреблението на средствата на клиентите е част от откритата политика на FTX и е законосъобразно.

Защитата му желае да се позове на правилото за почтеност и цели да потвърди, че сривът на FTX е пристигнал в следствие от бизнес неточности, а не поради умишлена скица за машинация. От основно значение за развоя на правосъдния развой ще бъде установяването на това по кое време тъкмо Банкман-Фрийд е схванал за финансовите усложнения на фирмите си. Както и дали е имал незаконни планове.

Делото се гледа от окръжния арбитър Люис Каплан. В предишното той е разглеждал каузи за клюка против някогашния американски президент Доналд Тръмп и дело за полово принуждение против английския принц Андрю. Съдията е заявявал, че в случай че бъде наказан, Банкман-Фрийд може да получи " доста дълга присъда ". По закон предприемачът е изправен пред оптималната присъда от 110 години затвор, макар че крайното решение на Каплан ще зависи от редица фактори. Вероятно е някогашният Банкман-Фрийд да получи доста по-лека присъда.

Последствиязапазаранакриптовалути

Правните проблеми към Банкман-Фрийд и банкрутът на FTX, която бе една от водещите криптоборси, способстваха за задълбочаване на несигурността в този бранш. " Сривът на FTX може да е моментът, който в действителност да докара до по-широк спад, а може би даже и до края на криптовалутите ", разяснява тогава Джеймс Роял от финансовата компания Bankrate пред американската телевизия Си Ен Би Си.

През ноември 2021 година биткойн доближи ценови връх от близо 70 000 щатски $, само че при започване на 2023 година той към този момент се търгуваше за под 17 000 $. През последните месеци цената му е малко под 30 000 $. Инвестициите в криптовалути, които се считат за високорискови активи, не престават да бъдат наранени от високите лихвени проценти в целия свят.

***

Припомнете си и тази снимкова изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР