Човекът е човек, докато волята му е свободна. Иначе се

...
Човекът е човек, докато волята му е свободна. Иначе се
Коментари Харесай

Няма да се ваксинираш, ама... ще видиш ти!

Човекът е човек, до момента в който волята му е свободна. Иначе се трансформира в неодушевен предмет. В детайлност. В помощно средство в непознати ръце. За реализиране на непознати цели или осъществяване на непозната нелепост. По този въпрос с европейската цивилизация и европейските правила ми се струваше, че сме съидейници. Струваше ми се също по този начин, че Европейският съюз, изповядващ европейските правила, е правилен страж на свободната ми воля. Та нали по тази причина е основан? Да защищава от кошмари като Втората международна война. Война провокирана от деспот, който анулира свободната воля на жителите в интерес на химери като " дълг към раса и националност ". След онази анулация на свободната воля Европа колкото да оцеля. После диктатурата на пролетариата на собствен ред ни лиши свободната воля. В името на... " ярко бъдеще ". Европейски Съюз вярно назова това закононарушение.

А в този момент? Защо би трябвало да се усещам неловко за решението си да не се имунизирам? Защо все по-заплашително се размахва пръст отсреща ми? Да не би посред Европейски Съюз волята ми да не е към този момент свободна...?

Защо да въвеждам в тялото си субстанции с недокрай открити последици? Защо да съм задължен да бъда опитно мишле в най-мащабния медицински опит от десетилетия? А че това е най-мащабният медицински опит от десетилетия, не го споделям аз, лаикът. Казва го да вземем за пример в новата си книга Corona Unmasked немският професор Сухарит Багди, който е експерт по микробиология и инфекциозна епидемиология и е управлявал 22 години Института по здравна микробиология и хигиена към университета в гр. Майнц. Има и други непослушни учени по света, които са на същото мнение. Сред тях наподобява се подрежда и нашият Мангъров.

В Германия оня ден публично оповестиха за 13 потвърдени случая на хора със съсиреци в мозъчните вени, откакто са си сложили имунизацията на " АстраЗенека ". Трима от тях са умряли. Европейската организация по медикаментите не видя връзка сред имунизацията и затрудненията. Отново даде зелена светлина за използване на препарата. А в случай че не желая да поемам този риск, а и десетките или даже стотици други знайни и незнайни, произлизащи от нароените небрежно ваксини против Ковид-19? При това още не е дефинитивно изяснена изгодата от тези ваксини: какъв брой предпазват; от кои варианти предпазват; какъв брой дълго предпазват; кои възрастови групи защищават и т. н. Дайте да се имунизираме всички, пък след това ще забележим, кое по какъв начин е! Е да, но не съм прекарал 18 година от живота си в учене, с цел да ми приказват по този начин.

Нито съм " антиваксър ", нито доверчив покровител на конспирации. Имам всички наложителни ваксини. Децата ми също. Просто желая да се отнасят с мен като със зрял и просветен човек. Както и да се почита свободната ми воля и право на избор!

Имам чувството, че корона вирусът поболя най-много мозъците и на ръководещи, и на ръководени. Сигурно това е първият вирус в света, причиняващ признаци и от отдалеченост - преди още да си го хванал. Дори да се касае за елементарна нелепост, а не за зла предумисъл, нечии мечти дотам се развинтиха, че с пришествието на микроба предсказаха надали не края на човешката раса. Ковид-ът щял да ни види сметката. Истерията по този начин ни главозамая, в такива мисловни турбуленции ни вкара, че до неотдавна неуместни хрумвания започнаха да наподобяват напълно допустими. Например концепцията неимунизираните да станат жители втора класа . Да им се орежат цивилен права. Да нямат право да пътуват свободно, да употребяват публичен превоз - за в този момент се приказва най-вече за самолетен, или право да влиза в ресторант или магазин, да посещава културни мероприятия с многочислена аудитория, да вървят по улицата без маска и в този ред на мисли какво ли още не. Пълноправните жители - имунизираните, можело да получат по образеца на Израел по този начин наименуван " Зелен паспорт ", с който да употребяват...привилегии. И до момента в който се позоваваш на свободната си воля и отказваш да се ваксинираш, си оставаш жител втора класа. Така де. Ако си по-твърдоглав, подобен ще си и умреш...

И това не са диспути от кварталната механа, а на равнище Европейски съюз. Аз, който съм гневен покровител на Европейската концепция, за пръв път се усещам стъписан. Да не кажа - предаден.

Да погледнем в този момент към Израел. Там концепциите за " ярко бъдеще ", дебатирани от Европейската комисия, към този момент са действителност. От 21.01.2021 година в Израел за ваксинираните или прекаралите вируса не важат редица ограничавания. С издадения им " Зелен паспорт " те могат да вземем за пример да посещават заведения за хранене, фитнеси, затворени плувни басейни, театри, спортни мероприятия. Могат и да нощуват в хотели. След въвеждането на зеления паспорт са отворени моловете, музеите, библиотеките и храмовете. Училищата също. Собственици на паспорта са освободени от карантина при завръщане от чужбина. Израелският " Зелен паспорт " или се смъква от интернет или се демонстрира посредством приложение за смарт телефон. И в Израел обаче нежелаещите да се имунизират подлагат на критика паспорта като незаслужено, нелегитимно и тайно политическо средство за насилствена имунизация.

В Израел в случай че не друго, най-малко има ваксини. В Европа - да не приказваме за България, напълно не е по този начин. Решат ли жител на Израел да поддаде на натиска на нововъведения " Зелен паспорт ", най-малко може навреме да се имунизира. Израелското здравно министерство оповести, че на 17.03.2021 година две трети от подлежащото на имунизация население е получило втората си доза. Къде по избор, къде... за " Зелен паспорт ".

Вдъхновена от израелския модел, Европейската комисия възнамерява до 1.06.2021 година да вкара " цифров европейски документ за имунизация ". 27-те страни членки се били съгласили. На 17.03.2021 година комисията даже внесе предложение за подобаващ закон. Предвижда се, имунизационен документ, който да дава информация както за поставена ваксина против Ковид-19, по този начин и за резултати от PCR и бързи проби. Ще съдържа и данни за вероятно преболедуване. Ще съществува в цифрова форма и ще се демонстрира на смарт телефон. Вицепрезидентът на комисията Маргаритис Шинас към този момент възторжено разгласи, че имунизационният документ щял да направи вероятни пътуванията през летните месеци. В никакъв случай обаче не бивало да се гледа на него като на " причина за право на свободно напредване ". Е, към този момент май освен Булгаристан, а и Европеистан стана Абсурдистан! Хем на неимунизираните щели със документ да постановат ограничавания при пътешестване, хем не бивало на документа да се гледа като на " причина за право на свободно напредване ". Отдавна се интересувам от доктрина, процедура и история на етиката. И от логичност настоявам, че разбирам. Сега обаче зацепих. Ама господин Шинас, в случай че ще махаме на европейско равнище правилото на пълноправие, в случай че ще вкарваме ново класово разделяне - на ваксинирани и неимунизирани, ами най-малко го кажете ясно и разбираемо! В края на краищата, европейските данъкоплатци, които заплащат заплатите ви, имат право да знаят, какво им готвите!

България като туристическа страна е мощно заинтересувана свободата на напредване в общността да се възвърне. Ако това обаче ще се случва за сметка на гражданските ни права, ами да ни се каже и да започва открит публичен спор! Покрай идните избори тематиката сякаш се замита. Всъщност новият " цифров европейски документ за имунизация " може и да бележи края на демокрацията, както е разказана в учебните учебници. А че това не трябва да се случи тихомълком и без ответна реакция от страна пострадалите, сякаш се схваща от единствено себе си.

Със закон от 1.08.2007 година в Германия публично е въведена Национална етична комисия (Deutscher Ethikrat). Касае се за съвет от самостоятелни специалисти, които " наблюдават етичните, публичните, природонаучните, медицинските и правните въпроси - както и следствията за индивида и обществото, които произтичат от научноизследователска активност. " Наскоро в свое мнение комисията се опълчи на въвеждането на двоен стандарт за ваксинирани и неимунизирани. На ваксинираните не бивало спрямо неимунизираните да бъдат давани спомагателни права, както и спомагателни отговорности - например при битката против болестта. Ако страната смятала носенето на маски и спазването на минимална отдалеченост за нужно, тези правила трябвало да важат за всички. Размножението на вируса единствено по себе си не предполагало ограничаване на цивилен права от страна на властта. Ограниченията били само законни, в случай че се следи бедствено състояние в здравната система, тежка клинична картина с последици и увеличена смъртност. Иначе не трябва! - споделят немските пазители на етиката.

Днес е разгласен интернационален ден на митинг. В доста градове по целия свят несъгласните с ковидиадата - интернационалната конкуренция по безсистемно орязване на цивилен права, излизат на улицата. Не знам, кой е уредникът в България, само че няма по какъв начин да не притискам палци на участниците.

Предвид идните парламентарни избори е време също по този начин кандидатстващите да изяснят позицията си: кои от тях поддържат и кои не новия съсловен строй на ваксинирани и неимунизирани. Така за гласоподавателите ще се обясни, кой на чии права и ползи е покровител. Същевременно нека Европейски Съюз си спомни конститутивните си правила. Те са заварката сред народите, която до момента сполучливо ни пазеше от какви ли не несгоди. Включително и от... нелепост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР