Човек трябва да улови мига“, нищо не можеш да композираш

...
Човек трябва да улови мига“, нищо не можеш да композираш
Коментари Харесай

Фотографът инж. Цветомир Цолов за снимането на диви животни: Човек трябва да улови мига

" Човек би трябвало да " улови мига “, нищо не можеш да композираш и да повториш! “. Това сподели фотографът инж. Цветомир Цолов за снимането на диви животни пред Югозападното държавно дружество.

Любим миг на фотографа е да успее да снима " сватбуването “ на елените на територията на ЮЗДП.

Когато човек огледа кадър на диво животно, снимано от Цветомир, неизбежно си задава въпроса: Как е съумял да се приближи толкоз близо, с цел да улови страстта? Често на фрагмента се вижда дъха на елена и имаш възприятието, че самият ти си попаднал в дивата притода, на сантиметри от жителите и.

Всъщност, с цел да успее да пресъздаде това, е нужна добра техника, само че и освен. Цветомир Цолов стартира да снима незабавно след завършването на междинното си обучение, когато си купува един елементарен фотоапарат. Като студент отива на бригада във Англия и със събраните пари си купува първия професионален уред. От 11 години се занимава професионално с снимка, а през последните 2 снима на територията ЮЗДП. От дребен обича гората и дивите животни, а измежду природата, като се изключи че работи, намира и своя " спокоен кей “.

" В това забързано и натоварено всекидневие, всеки час, прекаран измежду природата, ме зарежда с доста позитивна сила, с добрина и обич “ – споделя той. " В ЮЗДП има богата природа и огромно биоразнообразие. Голяма природа и огромна хубост! Любими са ми местата с доста дивеч, на територията на предприятието имам десетки такива места “.

Обича да снима елени – лопатари и благородни. В есенния интервал снима по този начин наречените " сватби “. Тогава женските екземпляри се разгонват, а мъжките ги оплождат, а това е съпроводено със мощен плач от страна на мъжките и с яростни битки. Еленът лопатар се слави с това, че боят за оплождане на доста женски е гневен. Интересът на фотографа е ориентиран към мъжките екземпляри, които са извънредно красиви, изключително по време на по този начин нареченото " сватбуване “. Тогава се получават най-хубавите фрагменти.

В множеството случаи снимането се организира на сериозна отдалеченост, макар че всеки фотограф се стреми да я понижи по всякакъв начин. Не един или два пъти Цецо е правил опити да се приближи оптимално до обекта на своите фотоси. И постоянно е успявал. Опознал е държанието на животните и си служи добре даже с естествените феномени към дадения миг. Много е значима посоката напразно, споделя ни създателят, в случай че духа в посока към животните, те усещат човешкото наличие и незабавно изчезват. Трябва да имаш огромно самообладание и да се опиташ да се доближиш най-близо. " Успявал съм да вляза непосредствено вътре в " сватбата “, както на елена лопатар, по този начин и на благородния елен. Доближавал съм ги до разстояние от 5 метра. Когато, вътре в гората, влезеш в едно такова " сватбовище “, мъжките реват, женските тичат, безусловно гората ври и това е едно необикновено възприятие, сега съм наежен, пресъздавайки тези мои преживявания “. Заснемането на диви животно е доста комплицирано, тъй като се случва миговено. Човек би трябвало да " улови мига “, нищо не можеш да композираш и да повториш. Понякога е необходим и шанс, само че той спохожда добре квалифицираните, знаещите и можещите хора, безапелационен е Цветомир Цолов.

Всеки път адреналинът го тегли все по-близко към животните. Имал е няколко офанзиви в гората, тогава би трябвало да се работи незабавно и уверено. Не би трябвало да забравяме, че това са диви животни, не би трябвало да прекрачваме границата, след която животното се усеща уязвимо и е готово на офанзива. Разказва ни за едно от " нападенията “: " От 40 метра отдалеченост ни атакува животното, с ловния лидер успяхме да скочим в джипа секунди преди конфликта с глигана. Дори сега, в който се оттегляхме, животното продължи да атакува “.

На територията на ЮЗДП елените (лопатар и благороден), муфлонът и дивата свиня са с извънредно положителни заложби. В Държавно горско стопанство " Дикчан “ е забавно да се снима глухар, в " Осогово “ е снимал прелестна сърна.

Обича да снима всички животни и търси нови типове, които не е снимал. " Мечтая да срещна в диво положение вълк по ярко, което е съвсем невероятно, само че човек има вяра в фантазиите си! “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР