Човек се разполага според чергата си, казва една стара българска

...
Човек се разполага според чергата си, казва една стара българска
Коментари Харесай

Намалих си заплатата сама и се оказах по-богата

Човек се разполага съгласно чергата си, споделя една остаряла българска сентенция. С други думи, не можеш и не би трябвало да харчиш повече от това, което можеш да си позволиш.

Да влизаш в серпантина от заеми и или пък да прахосваш всичко ден преди да пристигна идващото заплащане, не е дисциплинирано финансово държание.

Не е, само че го вършим всички, нали. Имаме – харчим. Нямаме – свиваме се. Все отново тъкмо ние, в България, сме претърпели какви ли не обстановки, свързани с имане, с нямане, с незадоволително имане и така нататък

 жена пари Thinkstock

Но когато към този момент започнех да взимаш естествена заплата (пожелаваме на всички да се случи) и продължи да харчиш всичките си пари без да се замислиш за на следващия ден, това към този момент гранични с незаконна финансова немарливост.

Колкото и бъдещето да е неразбираемо, би трябвало да сме наясно, че не можем да живеем без някакви пари встрани. Нужни са ни в случай че инцидентно останем без работа, в случай че се разболеем или в случай че ни се прииска да отидем на екскурзия в Португалия, а не ни се желае да потъваме в задължения.

Но по какъв начин да пести човек, когато е „ наместил “ цялата си заплата – за сметки, за храна, за облекла, някое и друго кафе с приятелки, козметика...и то не остава нищо за икономисване.

В такива случаи е мощно целесъобразно човек да си понижи заплатата. Разбира се, не публично, тъй като никой не би трябвало да получава по-малко, в сравнение с заслужава.

Намаляването на заплатата си го направете сами. Да речем със 100 лева

 жена пари Thinkstock

Вземете ли заплата, 100 лева да отиват в сметка. Или още по-добре, направете си автоматизиран превод от една сметка в друга.

Ето, към този момент заплатата ви е със 100 лева по-малко. Налага се да живеете съгласно новата си „ рогозка “.

И тъй като не можем да отрежем от сметките и храната, ще си дадете сметка, че чести харчим доста пари за ненужни неща.

Не ви би трябвало още един чифт дънки, в случай че към този момент имате 3 в един и същи цвят, нито пък ви би трябвало второ алено червило, до момента в който настоящето е още до половината.

Просто се дръжте по този начин, като че ли са ви понижили заплатата със 100 лв. и би трябвало да се оправяте по новия метод.

След месец-два даже няма да си спомняте защо сте харчили тези 100 лева

А след година ще се озовете с едни 1200 лева спестени. Не е зле, нали. Ето, че човек може и да забогатее, когато си понижи заплатата ;)

Още по тематиката с парите и спестяването:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР