Човек сам държи здравето в ръцете си - ако той

...
Човек сам държи здравето в ръцете си - ако той
Коментари Харесай

Доц. Иванка Кирова: Ако духът ни е здрав, той ръководи всички други тела



Човек самичък държи здравето в ръцете си - в случай че той знае по какъв начин да диша, да се храни, по какъв начин да поема течности, да се движи, по какъв начин да почива, да спи…
Това споделя в „ Часът на здравето Иванка Кирова - доцент в Катедрата по физиотерапия, курортология и рехабилитация към Медицинската академия. Привърженик, апологет и популяризатор на природосъобразния живот и неговите съставни елементи, както и на безлекарствената терапия. Закърмена е с естествените способи на Петър Дънов, Петър Димков и Луи Куне, а също и мирогледа на доктор Рудолф Щайнер. Автор е на над 100 научни труда, повече от 15 книги и учебници, публикации, филми и лекционни цикли.

Преди близо 30 години тя взема решение да напише на известен език книга за факторите на природосъобразния живот и тогава (1989 г.) тя става бестселър – с близо 140-хиляден тираж.

Природосъобразен живот е този, който е съгласуван с външната и личната (вътрешна) природа за субект, изяснява специалистката. 

Дишането е част от душевния свят. Може да се учудите като ви кажа - то даже зависи от придвижването на планетите. Човешкото създание е доста обвързвано с космоса. Всяко поемане и издишване има значение за физическото, само че и за душевното ни тяло.

Дишането укрепва душата на индивида.

Всеки човек има жадност да разбере света. Аз 40 години съм посветила за една духовна просвета, да схвана що е духовно здраве. Душа и дух не са нереални понятия. Те са наши тела, които оживотворяват и ни вършат индивиди.

Физическото ни тяло е част от материалния свят. Но с изключение на него има и душа (астрално тяло), както и Аз (его), духовно тяло, божествената искра. Това е устройството на индивида.

Ако духът ни е здрав, той управлява всички други тела.  Доц Иванка Кирова с една от последните си книги

Храната и течностите са значими – те дават основата за физическото и етерното ни здраве.
Но за какво мисленето е значимо? Душата ни съдържа мисъл, възприятие и воля.

Има три галактически закона , на които всяко детенце би трябвало да бъде научено. Всеки човек:

1. Да мисли истинно. Да не лъже.
2. Трябва да вършим положително. Волята ни би трябвало да се управлява от цели, идеали, желания. Да не мислим единствено за материалното.
3. Да се радваме на красивото, на хармонията в живота.

От Средновековието насам човешките сетива са затворени. Развива се интелектът и науките в веществен аспект. Но сме откъснати от духовния свят, нямаме религия..

Най-трудното за индивида е да бъде толерантен. Днешният човек бърза непрестанно, само че не знае накъде. От всякъде сме подложени на стрес . Включително и на така наречен муден стрес – неприятни вести, даже компютърните игри за малките…
Как можем да противодействаме?

Всяко излизане измежду природата е необикновен релакс. Дори в градския парк. Или в близката планина.

 Снимка Природата ни дава първото антистресово лекарство. Тя ни дава сила, дава ни хармонията.

Освен това е добре всеки ден човек да отделя 5-10 минути за разпределяне, за самокритика и ретроспекция на деня – какво се е случило, по какъв начин е постъпил в избрани обстановки, по какъв начин е изглеждал в профил, в очите на другите хора. И да се опитваме да ставаме по-добри…

В гняв човек наскърбява другата душа, само че на първо място вреди на себе си, отбелязва още доцент Кирова. И обръща внимание на смисъла и въздействието на прошката, молитвата, благодарността.

В античните мистерийни школи са учили на 3 неща: равновесие - на усеща, воля; храброст, кураж - да посрещаш и преодоляваш несгодите; най-после идва мъдростта.

Доц. Кирова описа още, че преди години е била с наднормено тегло и 75% неработоспособност, само че с режима, който си е наложила, през днешния ден тича по стълбите, килограмите са ѝ в норма, мозъкът ѝ е по-добър отпреди…
Чуйте целия диалог на Георги Нейков с доцент Иванка Кирова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР