Човек прекарва близо една трета от живота си в сън.

...
Човек прекарва близо една трета от живота си в сън.
Коментари Харесай

Какво прави мозъкът, докато спим?

Човек прекарва близо една трета от живота си в сън. А сънят е толкоз значим за оцеляването ни и вярното ни действие.

Но какви процеси съпътстват това положение?

Ето 9 обстоятелството за това какво " прави " мозъкът ни, до момента в който сънуваме, посочени от dariknews.bg:

1. По време на сън човек изгаря приблизително 40 kcal на час. Въпреки че новината звучи добре, уви, тя няма да ви помогне да се подготвите за плувния сезон, тъй като 8 часа сън в действителност изгарят към 320 kcal т.е. 150 грама бял самун.

2. Изследователите са открили, че по време на сън човешкият мозък може да обработва информация и детайлности, които блокираме, когато сме будни. Следователно сънят може да способства за някакво „ просветление “. Спомняте ли си легендата за Менделеев и периодическата таблица, въпреки да се твърди, че това е просто легенда?

3. Качественият сън е изключително значим за децата. Учените имат вяра, че колкото по-дълго детето ви спи умерено, толкоз по-бързо и крепко пораства.

4. Смартфоните се трансфораха в неразделна част от живота ни относително неотдавна, само че към този момент ни повлияха. Дори не осъзнаваме какъв брой подвластни сме станали от тях. Все по-често има случаи, при които хората пишат известия насън, без въобще да го осъзнават. За да избегнете смущаващи обстановки на „ смартфон-сумнамболизъм”, приберете смарт телефона или таблета си преди лягане надалеч от леглото.

5. По време на бездънен сън мозъкът „ казва” на тялото ви да форсира притока на кръв. Подобна стимулация може да докара до възбуденост както при мъжете, по този начин и при дамите. В някои случаи това води до неумишлено предпочитание за секс по време на сън.

6. Това събитие е рядко, само че доста любопитно. Можете да „ чуете “ мощни звуци в главата си, когато заспите или преди пробуждане. Хората, които страдат от това събитие, нормално са подложени на всекидневен „ офис-стрес”.

7. Така нареченият сомнамбулизъм визира съвсем 3% от популацията на света. Това, което не знаем е, че има доста повече сомнамбули измежду децата, в сравнение с измежду възрастните.

8. По време на сън всички мускули се отпускат. Ето за какво, в съня си, някои хора имат пристъпи на метеоризъм (излишни газове).

9. През деня всеки човек е безусловно " нападнат " от терабайти информация. На сън мозъкът сортира информацията като такава, която ще бъде забравена от вас, и такава, която е значима и ще ви би трябвало, и в бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР