Човек от китайската провинция Юнан е починал, докато се е

...
Човек от китайската провинция Юнан е починал, докато се е
Коментари Харесай

Ново 20: Китаец почина от хантавирус!

Човек от китайската провинция Юнан е умрял, до момента в който се е прибирал на работа в провинция Шандун с рейс в понеделник. Той е бил тестван положително за хантавирус.

Какво е хантавирус?

Хантавирусите са жанр РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Те се популяризират от гризачи. Името хантавирус идва от корейската река Хантан, където вирусът Хантаан за първи път е изолиран от лекарски екип. Хантавирусът предизвиква Хеморагична тресчица с бъбречен синдром и Сърдечно-белодробен синдром.

Заразяване

Хантавирусите не се предават от човек на човек. Най-честият метод за болест е посредством поемане на фосилизирани и разпрашени изпражнения на гризачи или при контакт с тях. По-рядко хантавирус се предава от захапване от гризач, сочат данните на американския Център за надзор и предварителна защита на заболявания, съобщи bTV.

От СЗО дефинират хантавируса като зоонотичен. " Инфекция с хантавирус се получава най-вече при вдишването на аерозоли от екскременти на гризачи или при контакт с тях, както и със слюнката и телесни течности на гризачи носители ", написа в формалния уеб страница на организацията.

Човешката хантавирусна зараза най-често се следи в провинциални региони, където живеят инфектирани гризачи.

За 103 доказани случая на хантавирус в Панама през януари 2019 година от Световната здравна организация пишат, че повишените равнища на заболеваемост " евентуално се дължат на по-големи популации гризачи и тяхното разпространяване ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР