Човек от бизнеса: Дървената“ мафия не е във фирмитеВ Кърджали

...
Човек от бизнеса: Дървената“ мафия не е във фирмитеВ Кърджали
Коментари Харесай

Човек от бизнеса: „Дървената“ мафия не е във фирмите

Човек от бизнеса: „ Дървената “ мафия не е във компаниите
В Кърджали назряват митинги поради доставките на дърва за огрев, а предприемач от бранша сигнализира за порочни практики в лесничействата, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Преди дни от районния пресцентър на Министерство на вътрешните работи оповестиха, че двама мъже на 27 и 40 година са арестувани поради противозаконен транспорт на дървесина – 55 куб. метра потърпевш от корояд черен бор в землището на село Долище. Образувано е досъдебно произвеждане, води се следствие. Полицаи открили тяхната съпричастност към превозването на нелегално добитите от други хора кубици и двамата престояха в ареста в Кърджали 24 часа.

„ Другите хора “ се оказаха Димитър Топалов и синът му, притежатели на компания „ Болкан лес “ ЕООД от Хасково, които потърсиха БГНЕС, с цел да опишат освен за съответния случай, само че и да разкрият обстоятелства за практиките на Регионалната дирекция по горите в Кърджали, които ощетяват компаниите и блокират активността им. Те демонстрираха контракта си за рандеман на дървесина, подписан с Държавно ловно стопанство Женда – Кърджали с шеф Николай Янчев, както и всички нужни документи, а копия предоставиха на редакцията. Тези дни правят сеч в региона на село Долище, товарят и транспортират тирове, към този момент са извозили към 15 камиона.

„ Предварително пуснахме заявление за товарене в почивните дни 15 и 16 септември, само че не получихме противоположен отговор, въпреки да е наложителен. А това е процедура и всички работим по този начин. Което е форма на рекет за компаниите и за облагодетелстване на горските – плащаш си, позволяват ти и противоположното. Излиза, че точно това е задачата на практиката с тези заявки. При товарене в събота и неделя отиваш с бутилка уиски, пръчка колбас и 50 лв. за горския, който е на съответния обект “, съобщи шефът на компанията Димитър Топалов. Така в събота натоварили камиона и той отпътувал. В неделя служащите почнали да товарят, само че началникът на сектора му се обадил, че нямат разрешение за това и незабавно наредил да се спре, ремаркетата на двата тира да се разкачат и водачите да се приберат вкъщи с влекачите – те са от Любимец, там е и гаражът на компанията.

„ На идващия ден уведомихме горския, че отиваме да товарим – за това в работен ден не се изисква особено позволение. Той обаче сподели, че началникът на сектора е разпоредил да не се издават транспортни билети – по предписание те се пускат от сечището, където към този момент дървесината е натоварена, до тир-станцията. Отдавна съм в този бизнес и разбрах, че има някакъв проблем, и незабавно със сина ми тръгнахме от Хасково към мястото “, уточни Топалов. Там горският споделил да изчакат началника, който дошъл с цялата районна дирекция по горите в Кърджали, трима инспектори от организацията и двама служители на реда. Констатирали, че няма издадени транспортни билети и не са сложени контролни марки на камионите.

„ Но на самото сечище е невероятно този билет да се издаде, защото няма мобилен обсег, а документът се издава през мобилно устройство. Това е авансово заложен капан и всички компании са уязвими по този метод, само че си мълчат неизвестно за какво. А и горските, под боязън от уволняване, в никакъв случай не признават, че билетът и контролната марка се оформят на тир-станцията, вместо на сечището. За изнесените към оня миг 15 камиона с дървесина нямам нито един приемо-предавателен протокол с автограф от чиновник на Горското, а това е наложително. В прав текст ми се споделя какво би трябвало да направя „ под масата “, само че няма да изтъквам имена, тъй като такива неща е невероятно да се потвърдят, а и секрети записи не върша “, описа мъжът.
 Димитър Топалов. Димитър Топалов. / БГНЕС
За тези практики той е уведомил зам.-министъра на земеделието и горите Атанас Добрев, шефа на ЮЦПД в Смолян Ботьо Арабаджиев, само че нищо не се е трансформирало. Топалов е безапелационен, че горските шефове в Кърджали имат защита от най-високото място в страната и се зарече, че няма да млъкне, до момента в който истината не лъсне. „ Изкараха мен, сина ми и водачите ни крадци. Дървесината към 75 кубика беше иззета и превозена в Момчилград като доказателство, наложи се до 2 ч. сутринта да разтоварваме камионите. А авансово сме платили, имаме документ за това, пък и не е изяснено тя чия е – на горското или наша. Не е наша, тъй като нямаме публикуван превозен билет, не е подписан приемо-предавателен протокол. Следователно би трябвало да е на Горското, само че то няма право да сече. Дървената мафия не е във компаниите, а в горските чиновници отпред с шефовете им. Даваш суджук – получаваш обект “, изясни Топалов.

Той твърди, че шефът Николай Янчев избира външните компании, имало подписани контракти с хора от София, Пловдив, Русе. „ Питал съм го за какво, локалните какво да вършим, той отговори, че това били нови мощности. За деребейските практики в Кърджали в телефонен диалог осведомих Цвета Караянчева, тя даде обещание да ревизира случая, само че нищо. Преди два месеца друга компания загази по същия метод като нас, само че се избави с партийна защита, казусът беше потулен. Но всичко това е корист с власт “, акцентира предприемачът. Топалов е внесъл тъжба в Окръжната прокуратура с копия до министъра на земеделието и горите, до изпълняващия длъжността шеф на Изпълнителната организация по горите и до шефа на ЮЦДП в Смолян. Като претекст за нея са посочени „ незаконосъобразни дейности и корист с право от страна на управлението на РДГ в Кърджали и въвеждане в илюзия на органите на Министерство на вътрешните работи “.

„ Нарушението е изяснено, няма превозен билет, значи дървесината е противозаконна. Няма да давам изявленията “, отсече шефът на ДЛС Женда Николай Янчев, потърсен за коментар по случая. Зам.-кметът на Кърджали Мюмюн Али съобщи, че за следващ път назряват митинги за това, че не се доставят дърва за огрев по описите, изготвяни всяка година от кметовете на обитаеми места, които авансово събират парите от хората и ги внасят в касата на ръководството. „ По-точно се пробват да ги внесат, само че не им ги одобряват, тъй като това значи ангажимент. А всяка заран шефът Николай Янчев излиза със описи с имената на деятели на ГЕРБ от селата и те са с привилегии при снабдяването. В момента също се работи по такива партийни описи и това можем да го потвърдим. Не е известно дали за тези дърва са импортирани пари, може и подарък да са. Тези дни събираме информация за протичащото се с доставките и общинската администрация ще огласи публична позиция, тъй като още веднъж зрее неодобрение и хората се готвят да стачкуват “, уточни Мюмюн Али. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР