Човек на годината за 2017 г. е отец Паоло Кортези.

...
Човек на годината за 2017 г. е отец Паоло Кортези.
Коментари Харесай

Отец Паоло Кортези: Белене е моят дом

Човек на годината за 2017 година е отец Паоло Кортези . Католическият духовник бе отличен с огромната премия на Българския хелзински комитет (БХК) за принос към правата на индивида.

За първи път след завръщането си в България свещеникът разяснява и абсурда с изгоненото от Белене семейство бежанци.

Няколко месеца след абсурда с настаняването на бежанци в католическата черква, отец Паоло Кортези още веднъж служи в Белене.

„ Тука е моят дом, тук се усещам вкъщи и моите началници са ме върнали на същото място, с цел да не преставам същата работа, за тези два месеца посетих всички беленчани – всяко семейство, 1000 фамилии за пасхално благословение и ще не преставам да се грижа за тях. Аз одобрявам тази премия с наслада на първо място, освен за мен като човек, тъй като аз я одобрявам за моята общественост за всички беленчани, католици и вярващи, които преди помагаха в това милосърдно дело – приемането на бежанци и интеграцията им и в други милосърдни каузи. Наградата е за тях, тъй като ние дружно можем да правим хубави неща. За страдание не можахме да правим този жест, само че нека продължаваме за други жестове, тъй като България да бъде все по-красиво място за всичко”, споделя отец Кортези.

През март католическият духовник приюти семейство Албахри – бежанци от Сирия, получили статут и документи за законен престой у нас. Но си навлече гнева на локални националисти и след серия митинги, закани и даже палеж на храма, фамилията напусна Белене. Малко след тях, поради закани за живота си и отецът си отпътува.

В енорията на отец Кортези заобикалят да разясняват случая със сирийското семейство. Казват, че свещеникът е добър и радостен свещеник, който желаят да виждат в крайдунавското градчел. А с изключение на службата в храма „ Рождество на блажена Дева Мария” дружно с католическата общественост отецът не престават и другите си каузи – удостояване на паметта на мъчениците от Белене и намиране на работа за беработните младежи.

Вижте цялото изявление с отец Кортези във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР