Човек може да има по-голямо генетично сходство с приятелите си,

...
Човек може да има по-голямо генетично сходство с приятелите си,
Коментари Харесай

Вие и вашите най-близки приятели вероятно споделяте еднакъв ДНК код

Човек може да има по-голямо генетично подобие с приятелите си, в сравнение с допуска. По-голямо е сходството сред ДНК кодовете на другари, в сравнение с сред хора, които са си непознати един на различен. Обитателите на една и съща обществена среда могат да бъдат близки като далечни братовчеди. Това сочат резултатите от проучване, представено „ Франс прес ”.

Проучването се основава на база данни от Масачузетс, които обгръщат близо 1,5 милиона генетични маркера на хора и техни познати. Авторите на проучването са фокусирали вниманието си върху група от 1932-ма души. Учените сравнили двойките другари без роднинска връзка с двойките хора, които са непознати един на различен. Оказало се, че към 1% от гените на индивидите, които принадлежат към една и съща обществена среда, са сходни. Това значи, че броят на сходните гени у тези човеци е по-голям спрямо хората, които не се познават. Процентното съответствие на това генетично подобие е като при далечни братовчеди, означават учените.

„ За генетиците 1% от гените е значимо процентно съответствие ”, разясни съавторът на проучването и експерт по социология, еволюционна биология и медицина от Йейлския университет Никълъс Христакис. „ Човек съумява измежду доста благоприятни условия да избере за другари хора, които наподобяват на членове на фамилията му ”, добавя той. 

Според учените получените резултати разкриват, че генетичните връзки сред другари излизат надалеч отвън рамките на това, което се чака, че може да бъде намерено измежду хора, които имат общи прадеди, или измежду човеци от една и съща етническа група като тяхната.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР