"Човек е свободен само тогава, когато не му се налага

...
"Човек е свободен само тогава, когато не му се налага
Коментари Харесай

БСП: Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона

"Човек е свободен единствено тогава, когато не му се постанова да се подчинява на никого, с изключение на на закона ". Това ПГ на "БСП за България " в позиция във връзка 28-ата годишнина от приемането на новата Конституция на Република България, публикувана от пресцентъра на партията.

"Утре, ние ще отбележим едно от най- огромните достижения на нашия народ през годините на прехода, достижение, дало правните основи за превръщане на България от тоталитарна в демократична страна! Утре е денят, в който преди 28 години бе призната Конституция на България! Основният ни закон прокламира пред света, че Република България е съвременна и демократична страна, функционираща в сходство с националните си обичаи и международните демократични полезности, че към този момент сме подготвени да влезем като равноправни членове в международното демократично семейство на народите! ", написа в позицията на ПГ на "БСП за България ".

"Българската Конституция беше първата напълно нова конституция в страните от Централна и Източна Европа, която призна и подсигурява правата на индивида и жителя, прокламира обществената, правова страна и пазарното стопанство, учреди парламентарната република и демократичните политически институции, прогласи шампионата на интернационалното право и планува директното деяние на Конституцията като гаранция за върховенството ѝ. Ние сме признателни за доблестната и национално виновната позиция на основателите ѝ - тези същински първостроители на модерна България, които макар хулите разбираха и поеха своята отговорност, с цел да се обезпечи мирният преход на Родината ни към народна власт. Значението на признатата през 1991 година Конституция не се лимитира в рамките на миналия интервал. Конституционният модел не е привършен, тъй като основателите на Конституцията поставиха в нея полезности и правила, определящи модерния либерален конституционализъм. Това направи Основния ни закон юридически инструмент, генериращ политическата непоклатимост, баланс и резистентност в страната. Всички политически рецесии бяха решавани посредством и в границите на Конституцията ". "Усложнената процедура за изменение на Конституцията от 1991 година, заложена от основателите ѝ, е не с цел да попречи на бъдещите народни представители да я приспособят към променените условия, а с цел да изключи властнически опити за смяна на демократичните полезности, лишаване на заложените в нея права и свободи на жителите. Процедурата е гаранция, че промени в Основния закон се вършат единствено след необятно публично единодушие, обективирано свободно и осъзнато. През миналия интервал имаше не малко манипулативни отрицания на Конституцията. Опитваха се да я трансфорат в дежурния провинен за политическото си изтощение, пробваха се да я трансфорат от харта, гарантираща главните права и свободи на българите, в хартия, с която да избършат извращенията над демокрацията ", написа още в позицията. "Конституцията не може да приема качествено законодателство, за това е отговорно ръководещото болшинство. Конституцията не може да принуди народните представители от болшинството да слушат съвестта си, а не да узаконяват всяка волност на водача си! Своята отговорност би трябвало да поемат и други институции! Нашата Конституция бе основана във преходно време на политически и партийни несъгласия, когато България търсеше новото си място в света. Въпреки това тогавашните народни представители имаха мъдростта и изведоха в Основния ни закон правилата за повече толерантност и приемливост към разликите в позициите. Ние, от Българска социалистическа партия, към момента имаме вяра, че салдото, приемане на непознатата позиция, когато е в интерес на народа, ще се наложат над крайното отричане, над персоналния и тясно партийния интерес, с цел да пребъде България! ", се показва още в позицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР