Човек е голям, колкото са големи неговите мечти. Едно момиче

...
Човек е голям, колкото са големи неговите мечти. Едно момиче
Коментари Харесай

Надежда в родната атлетика упорито преследва международните върхове

Човек е огромен, колкото са огромни неговите фантазии. Едно момиче преодолява гравитацията в овчарския скок, само че мечтае да стане авиатор в гражданската авиация. Това е Йова Димитрова Петрова, 16-годишна ученичка от Х клас на СУПНЕ (Средно учебно заведение с преподаване на немски език) „ Фридрих Шилер “, по-известно в Русе като Дойче шуле.
Кореспондентът на се срещна с амбициозната атлетка и нейния татко и треньор Димитър Петров в подготвителната атмосфера на залата на Спортен комплекс „ Ялта “ и скочището за пастирски скок на Градски стадион в Русе.
Лекоатлетката е родена на 5 април 2003 година и има цялата целенасоченост, присъща за зодия Овен. Тя е представител на Спортен клуб по лека атлетика „ Дунав “ – Русе с президент – легендата в междинните и дългите бягания у нас Евгени Игнатов. Неговите национални върхове от 1500 м до 10 000 м са ненадминати до ден сегашен - над 30 години. СКЛА „ Дунав “ – Русе е непроменяемо в тройката на отборното класиране в националните шампионати.

Началото на спортните ѝ занимания е сложено през 2012 година, когато е 9-годишна (в III клас) с тренировки в лекоатлетически трибой - 60 м спринт, дълъг скок и 600 м безпрепятствено тичане при треньорката Невянка Кирилова. С тези дисциплини продължава да се занимава в продължение на 5 години - до 2017 година Тогава се преориентира и специализира в овчарския скок, където тренира при татко си Димитър Петров (бивш играч в същата дисциплина) и който я вкарва в тънкостите на характерното и капризно към атмосферните условия навън лекоатлетическо предизвикателство. Условията за подготовка в зала са сложни, защото доста състезатели употребяват три коридора в 50-метрово покрито помещение в Спортен комплекс „ Ялта “.

По-голямата зала е предоставена напълно на бадминтона и предходният достъп до нея за лекоатлети е пресечен. На намерено има скочище до една от футболните порти и там напъните да се реализиран положителни резултати са по-приемливи. Въпреки това триумфите за Йова не закъсняват и с помощта на пословичната ѝ непримиримост доближава трофеи и медали. Тя е трикратна републиканска шампионка до 16 година (2017 година - зала и открито; 2018 година - зала и открито); републиканска вицешампионка до 18 година – 2017 година на открито; републиканска шампионка до 18 година – 2018 г.- зала ; републиканска вицешампионка до 18 г.- 2018 година на открито; републиканска вицешампионка до 18 г.- 2019 година - зала; вицешампионка на шампионат „ Лъвски скок “ 2019 година в Сърбия. Личното ѝ достижение навън е 3 м с летва и импровизирано 3,40 м с ластично въже. На Йова предстоят републиканско състезание навън през юни 2019 година и възможното ѝ включване в националния тим за Балкански игри.

От „ Еврофутбол “ ООД са я спонсорирали еднократно с шпайкове, пастирски кол и състезателен лагер. Нейни образци за подражателство са ненадминатата Елена Исинбаева от Русия (световен рекорд- 5,06 м) и актуалната олимпийска, международна и европейска шампионка Екатерини Стефаниди от Гърция.
Момичето желае да учи в американски лицей след довеждане докрай на междинното си обучение и там да продължи да се занимава с обичания спорт. Мечтата ѝ е да стане водач в гражданската авиация. Обича да се разтоварва с излети в природата. Има по-малка сестра, с която се радва да поддържа връзка.
Пожелаваме на Йова да реализира сполучлив опит за хвърчене в безоблачното небе и оптимално прехвръкване над летвата в овчарския скок.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР