Човечеството знае по-малко за това място на нашата планета, отколкото

...
Човечеството знае по-малко за това място на нашата планета, отколкото
Коментари Харесай

Къде на Земята е като на Марс

Човечеството знае по-малко за това място на нашата планета, в сравнение с за Луната. Това не е учудващо, тъй като естествените условия там се приближават до тези на планетата Марс.

Въпреки суровата природа, всяка година български учени потеглят към Антарктида, с цел да продължат проучванията си.

Сред тях за трета подред година бе и репортерът от NOVA Живко Константинов - вижте във видеото неговия филм с роман за българските учени и неревоятно красиви места от ледения континент.

КРАСОТАТА НА АНТАРКТИДА В СНИМКИ

Антарктида крие куп рискове, които хората там преодоляват непрестанно. Дори, с цел да стигнат до българската база на остров Ливингстън, българските учени поемат риск. 50 на 50 е шансът да оцелееш, споделя проф. Христо Пимпирев, началник на българската антарктическа експедиция.

"За първи път тази година до българската база стигнахме, не както нормално с ледоразбивач, а с дребна ветроходна яхта. Това е доста по-рисково поради ледената чорба в океана ", описа Живко Константинов за Vesti.bg. Пътуването с лодката продължава през целия ден, а на моменти лодката е трябвало да преодолява четириметрови талази.

Около 100 вулкана спят под ледовете на Антарктика

Антарктида, с изключение на тестване за физиката на човек, е най-много изитание за душeвността - не всеки устоя на това напрежение, на изолираността, споделя Живко Константинов и споделя, че е мощно впечатлен от българските учени от антарктическата експедиция. За мен те са герои, споделя той.

България е една от 29-те страни в света със свои бази на континента, които по силата на Антарктическия контракт имат право да вземат участие в неговото ръководство. Има голем страни, в това число велики сили, които нямат присъединяване там, а към този момент няма въможност за нови бази.

Репортерът е бил доста впечатлен и от описа на съветския академик Игор Идросов - три години метеоролог на съветската станция "Восток " на Антарктида, където е записана най-ниската температура, измервана в миналото на Земята - минус 89,2 градуса. Той изяснява какво се случва с човешкото тяло при подобен рисков мраз.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР