Човечеството все още дори не разбира доколко новите технологии променят

...
Човечеството все още дори не разбира доколко новите технологии променят
Коментари Харесай

Столтенберг: При кибератака може да отговорим с всякакви средства

Човечеството към момента даже не схваща до каква степен новите технологии трансформират актуалните бойни дейности - това слага нови провокации пред НАТО, който непрекъснато се приспособява за ефикасна отбрана от такива закани. Това съобщи в Давос генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, представен от Укринформ.

" Мисля, че през днешния ден е мъчно даже да си представим последствията от това, което виждаме към нас. Когато четете книги за Първата международна война, едно от шокиращите неща е, че тогава хората дори не са си представяли, какви ще са последствията от индустриалната гражданска война за бойните дейности. Опасявам се, че нещо сходно става и в този момент, и ние в реалност не разбираме какъв брой мощно технологиите трансформират самата природа на военното дело. " - разяснява Столтенберг.

Той уточни, че НАТО осъзнава какви фундаментални промени са станали - освен в резултат на появяването на кибер-инструментариума, само че и на развиването на изкуствения разсъдък, самостоятелните бойни системи, системите за различаване на лица и други Ако съвместим всички тези технологии, можем да си представим системи от оръжия, които биха били доста страшни и разрушителни, в случай че в миналото бъдат употребявани.

Според него, при тези условия е доста по-трудно да се реализира надзор върху въоръженията.

" Ние непрекъснато влагаме, с цел да сме на острието на развиването на технологиите, изключително в областта на киберзаплахите. Взехме решение, че хакерска атака може да бъде причина за използване на член 5 (от Вашингтонския контракт - " нахлуване над една от страните-членки е нахлуване против всички " ). И това е значимо решение. Затова, в случай че има хакерска атака против един от съдружниците, отговорът може да пристигна от целия Алианс. И по-късно ще продължим с решенията по какъв метод да реагираме на такава ​​атака. " - акцентира Столтенберг.

Той уточни, че съдружниците разполагат освен с отбранителни, само че и с настъпателни кибертехнологии, и НАТО може да координира използването на тези благоприятни условия, както това беше направено при битката с ИДИЛ.

" Понякога хората не са напълно наясно доколко битката против ИДИЛ беше киберкампания. Като разрушавахме техните качества в тази сфера, блокирахме уеб страниците им и всичко, което те правеха в киберпространството, в това число вербуването на хора, набирането на средства и пропагандата. Съюзниците от НАТО, употребявайки кибертехнологии, съумяха да разрушат тази система. " - разясни генералният секретар на НАТО.

" При това отговорът може да бъде както посредством киберпространството, по този начин и по различен метод. Ние в никакъв случай няма да дадем преимущество на евентуален агресор, разказвайки за бъдещите си стъпки, за нашите " червени линии " и по какъв начин считаме да отговорим. Ще предприемем всички нужни дейности, с цел да парираме сходна офанзива на 360 градуса, в това число с киберсредства. И в случай че през днешния ден сте подготвени, това не значи, че ще сте подготвени на следващия ден. Трябва да продължим да се приспособяваме и това е усилена работа. " - добави генералният секретар на Алианса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР