Човечеството ще се нуждае от значително количество литиеви батерии, ако

...
Човечеството ще се нуждае от значително количество литиеви батерии, ако
Коментари Харесай

Пречистването на водата е ключът за масовото навлизане на електрическите автомобили



Човечеството ще се нуждае от доста количество литиеви акумулатори, в случай че електрическите коли навлязат всеобщо на пазара. А това се трансформира в проблем, когато от елементарните мини не се добива задоволително литий. Това предизвикателство може би обаче има решение – международните океани ще се трансфорат в мини, без да се замърсява околната среда. Учените са разкрили техника за филтриране на водата, при която се употребяват металноорганични рамки с по-малки от нанометър пори, които ще улавят литиевите йони и в същото време ще обезсоляват океанската вода. Методът прилича работата на клетъчните мембрани, като литият ще се отделя и ще се създава питейна вода.

Макар концепцията за добиване на лития несъмнено да не е нова, чака се тази техника да е по-ефективна и да оказва помощ за опазването на природата. Чрез нея не е належащо да се изпомпва вода или да се употребяват нездравословни (и евентуално неефективни) химикали. Вместо да търсят находища, производителите на акумулатори единствено ще би трябвало да слагат задоволително филтри. Методът може даже да се употребява и за филтриране на водата и добиване на литий от създадените залежи на шистов газ.

Разбира се, нужни са още изследвания, преди този способ да стартира да се ползва. Но резултатът от потреблението му е явен. Ако методът за обезсоляване доближи огромни мащаби, светът ще разполага с задоволително литий за електрическите коли, телефоните и другите устройства, употребяващи такива акумулатори. Освен това ще способства за понижаване замърсяването на околната среда, породено от тези устройства.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР