Човечеството със своята дейност променя живота на планетата, променя климата,

...
Човечеството със своята дейност променя живота на планетата, променя климата,
Коментари Харесай

Електрическите самолети вече не са фантазия

Човечеството със своята активност трансформира живота на планетата, трансформира климата, само че също със своята активност хората би трябвало да запазят Земята за бъдните генерации. Нужна им е храброст, с цел да одобряват сложни решения и повече доверие в науката и новите технологии. Иновациите са във всичко и на всички места, желанието и публичната воля ще оказват помощ да ги използваме пълноценно.
Например положителното остаряло електричество - най-чистата сила.
Транспортният министър на Норвегия Кетил Солвик-Олсен и Даг Фалк-Петерсен, изпълнителен шеф на държавното дружество „ Авинор “, направиха няколкоминутен полет към летището на Осло с електрическия аероплан „ Алфа Електро Г2 “, издигнат от компания „ Пипистрел “ в Словения.
„ Това е… първият образец, в който ние се придвижваме бързо напред към „ зелената “ авиация “, споделя Солвик-Олсен.
„ Ние би трябвало да сме сигурни, че това е безвредно – хората няма да летят, в случай че не имат вяра на самолета “, оповестява Ройтерс.
Държавната компания „ Авинор “, която експлоатира множеството от гражданските летища в страната, желае да бъде "първа в света ", която да премине към електрически въздушен превоз.
„ Смятаме, че всички полети с дълготрайност до час и половина могат да бъдат изпълнявани с напълно електрически самолети “, споделя Даг Фалк-Петерсен, представен от в. „ Индипендънт “, като означи, че това ще обхване всички вътрешни полети и тези до прилежащите скандинавски столици.
Норвегия е планинска страна с пет милиона поданици, където фиордите и островите предопределят доста от пътищата да са къси, под 200 км, което е идеално за електрическите самолети, отбелязва Солвик-Олсен. Всички полети на дребни дистанции в Норвегия да бъдат напълно електрически до 2040 година, са проектите на националния обществен оператор на въздушния превоз. В близко бъдеще „ Авинор “ планува да разгласи търг за тестване на маршрут, изпълняван от дребен 19-местен електрически аероплан.
Следвайки държавната политика, компанията си е сложила за цел да понижи излъчванията парникови газове от самолетите си в кратковременен проект посредством последователното потребление на биогорива през идващите години и по-късно посредством въвеждане в употреба на електрически самолети. Големи компании като „ Боинг “ и „ Еърбъс “ също създават електрически самолети и считат, че до десетилетие ще има самолети, пренасящи до 70 пасажери на къси дистанции, а цените на електрическите акумулатори ще спаднат доста.
Норвегия е най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа, само че е и водач в региона на електрическия превоз. Там са регистрирани повече електрически автомобили на пътя във връзка с пазарния дял, от която и да е друга страна в света. През месец май тази година 56% от всички продадени коли в страната са напълно електрически или хибридни, като година по-рано са били 46 %. Норвегия е и измежду водачите в света по съответствие на глава от популацията на електрически коли като „ Тесла “, „ Нисан Лийф “ или „ Фолксваген Голф “. Това е реалност поради поощренията, които страната предлага при закупуването им – понижени такси и налози, гратис паркиране и освобождение от тол такса по пътищата. Скандинавската страна е взела решение за прекъсването от придвижване на транспортните средства, задвижвани с изкопаеми горива. Според някои оценки всички коли в страната ще могат да работят на зелена сила до 2025 година Освен това в Норвегия има няколко плана за разработка на електрически кораби.
През 2017 година неправителствената организация „ Енерги Норж “ разгласи, че е допустимо Норвегия да стане първата страна, задвижвана от 100% чиста електрическа енергия.
„ Нашата цел е Норвегия, въз основата на хидроенергията и по-доброто съдействие сред бизнеса и управляващите, да стане първото напълно електрическо общество в света до 2050 година “, сподели Олуф Улсет, шеф на „ Енерги Норж “. Страната се възползва от изобилието от реки и водопади, с цел да създава по-голямата част от електрическата енергия си, употребявайки водноелектрически централи. Според разнообразни източници 98% от електричеството в страната се генерира от чисти възобновими енергийни източници.
Първият електрически аероплан „ Еърбъс Е-Фан “ прелита през Ламанша през юли 2015 година Електрическите самолети имат към момента проблем с тежестта си, с големите акумулатори и с ограничавания пробег. Двуместният аероплан „ Алфа Електро Г2 “ има електрически мотор с мощ 50 КВ и батерия 21 КВч, задоволителни самолетът да лети във въздуха към един час и да измине 130 км. Самолетът тежи 350 кг и е изхвърчал с общо тегло 570 кг, като пътуването е било доста по-безшумно по отношение на самолетите с обичайно гориво.
И двамата, министърът, само че и водач Солвик-Олсен и Фалк-Петерсън, споделят, че би трябвало да са на строга диета преди полет. „ Моята брачна половинка е щастлива от това… “ споделя Солвик-Олсен.
Попитан за възможния първи полет с пасажери, Фалк-Петерсън споделя: „ Прогнозата ми е преди 2025 г… И всички ще са електрически до 2040 година “
„ Когато реализираме задачата си, пътуването по въздух към този момент няма да основава проблем за климата, това ще бъде решение “, споделя Фалк-Петерсен.





Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР