Човечеството непрекъснато се усъвършенства, подобрява живота си с помощта на

...
Човечеството непрекъснато се усъвършенства, подобрява живота си с помощта на
Коментари Харесай

Невероятни технологии, които можем да очакваме скоро – част 1

Човечеството непрестанно се усъвършенства, усъвършенства живота си благодарение на нови технологии. Учените и изобретателите вършат невероятни открития всеки ден. Много от тях са толкоз потребни и истински, че може да станат действителност в обозримото бъдеще.

Предлагаме две дузини технологии на бъдещето, които радикално ще трансформират живота ни през идващите десетилетия.

Биохладилник

Руският дизайнер Юрий Дмитриев предложи непредвидена, неповторима идея за ледник. Изобретението му беше наречено „ Bio Robot Refrigerator “. Устройството не наподобява доста на познатия ни ледник. Той изцяло е лишен от лавици, отделения и порти. Контейнерът е запълнен с не залепващ биополимерен гел, който нежно държи продуктите.

Биохладилникът е доста пестелив, защото цялата употребявана електрическа енергия се употребява единствено за зареждане на контролния панел. Биополимерният гел охлажда продуктите посредством силата на светлината, която генерира. Гелът е без аромат, изцяло безвреден. Основното преимущество на биохладилника е неговата гъстота. Устройството може да бъде окачено на стена или закрепено към тавана.

Дронове за ултра бърз 5G интернет


Докато в някои страни мобилните оператори работят единствено в 4G мрежи, Гугъл реши да създаде ултра бърз 5G интернет. Амбициозният план е наименуван Project Skybender. Основната характерност на плана е, че 5G Интернет ще се предава благодарение на дронове, захранвани със слънчева сила. Очакваната скорост на трансфер е един гигабайт в секунда.

Услугата ще работи на милиметрови талази, защото актуалният обсег на мобилните връзки е претъпкан с оператори. Гугъл би трябвало да реши казуса със съвместимостта на по-къси талази с мобилен сигнал. Ако инженерите сполучливо се оправят със задачата, в скоро време ще се появи необикновено бърза интернет връзка.

Вечно предпазване на данни на 5D дискове


Британски учени от Саутхемптън сътвориха пробен 5D диск за запис и запазване на информация. Дискът съхранява данни в пет измерения и може да съхранява информация за милиарди години. Малкият диск побира 360 терабайта данни. Не се демагнетизира, не се топи при нагряване до 1000 градуса. Очаква се в близко бъдеще 5D дискът да се трансформира в прочут метод за предпазване на данни.

По време на запис, информацията се трансформира в три пласта нанодоти. 5D подхожда на местоположението и размера на точките. Нано точки реагират на светлина и трансформират полярността та диска. За да го прочетете, е нужен поляризатор или микроскоп, който може да открие смяна в полярността на светлинния лъч. Британските учени записаха на 5D диск Библията, Всеобщата декларация за правата на индивида, научните писания на Нютон и голям брой друга информация.

Инжектиране на О2


Американски учени от Бостънската детска болница са измислили микрочастици, които могат да доставят О2 в кръвта на пациента. Инжекциите на неповторимите микрочастици ще избавят живота на човек, който не е в положение да диша. Използвайки този способ, учените съумяха да наситят човешката кръв със 70 % О2.

Въздушният мехур е затворен в капсула от липиди. Размерът на капсулите с О2 е 2-4 микрометра. Микрочастиците с капсули се суспендират в течност. Веднъж попаднали в кръвта на пациента, капсулите придвижват О2 към алените кръвни кафези.

Подводни транспортни тунели


Уникалната разработка принадлежи на норвежките учени. Необичайни подводни автомагистрали, ситуирани в плаващи тръби с огромен диаметър, скоро ще се появят в Норвегия. Дълбочината на подводните тунели е 30 метра. Тръбите ще се прикрепят към големи плаващи обекти. Очаква се плаващите мостове да решат транспортния проблем. Инвеститорите вложиха 25 милиарда $ в плана. Планираната дата на стартиране е 2035. Инженерите би трябвало да се оправят с въздействието на външни фактори под формата на морски течения, мощни ветрове и талази.

Биолуминесцентни дървета


Група учени работят върху специфична порода биолуминесцентни дървета, които ще светят в тъмното. Ако сухоземната растителност притежаваше ензима от светулки или медузи, тогава нощите биха били доста по-ярки. Учените към този момент са основали малко растение, което свети през нощта. Сега е ред на дърветата.

Телевизори на руло


LG показа пробен първообраз на тв приемник с еластичен екран, който се навива на руло. Прототипът е основан на полимерна LED технология. Други производители на електроника също работят в тази посока. Очаква се електрониката на бъдещето да стане необикновено портативна и гъвкава.

Лещи за свръхчовешко зрение

Лекар от Канада е подготвен да стартира клинични изпитвания на бионични лещи, които могат да подобрят естественото зрение три пъти. Новата леща е предопределена да усъвършенства лещата на човешкото око. За инсталирането е нужна 8-минутна интервенция. Лещата се инжектира в окото със спринцовка. След 10 секунди лещата се изправя и заема позиция над естествената леща, като трайно усъвършенства зрението на пациента.

Спрей за облекла


Дизайнерът Манел Торесот от Испания е създал необикновен спрей за основаване на облекла. Спреят се ползва върху всяка част на тялото. След изсушаване, тя може да бъде отлепена, измита и облечена още веднъж, като елементарните облекла. Спреят се състои от специфични нишки и полимери, които вършат тъканта еластична и издръжлива. С тази технология можете да създадете истински облекла с неповторим дизайн.

Портрет по ДНК


Американската студентка Хедър Хагбог е създала технология, която ви разрешава да създадете 3D портрет на човек, употребявайки неговата ДНК. Прави усещане, че американката е употребила в работата си ДНК проби, получени от дъвки и фасове. Тя въвела ДНК последователността в компютърна стратегия за 3D принтер. Резултатът е версия на външния тип на 25-годишен мъж в цялостен размер.

Мнозина от нас употребяват чудесата на актуалните технологии без да осъзнават, че живеят в мечтаното бъдеще. Обикновените улеснения на които се радваме през днешния ден, единствено преди няколко десетилетия са били чиста фантастика. Днес към този момент не мечтаем, просто не доста търпеливо чакаме идващите изобретения от фантастичните филми, да навлязат в живота ни.

Невероятни технологии, които можем да чакаме скоро – част 2

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР