Човечеството можеше да стъпи на Марс още преди 30 години.

...
Човечеството можеше да стъпи на Марс още преди 30 години.
Коментари Харесай

Космическа одисея: Защо никой човек още не е стъпил на Марс?

Човечеството можеше да стъпи на Марс още преди 30 години. В пика на епохата Аполо при започване на 70-те години на 20 век НАСА към този момент планираше идната си стъпка в незнайното.

Плановете й включват създаване на многочислени галактически станции, продължителни екскурзии до Луната и първата задача с човешки екипаж до Марс през 80-те. Светът можеше да види по какъв начин космонавтите се разхождат по повърхността на Червената планета по същото време, когато се появиха уокмените.

Но НАСА по този начин и не изпрати хора на Марс през 80-те. 30 години по-късно човечеството към момента мечтае за тази опция. Причината не е безусловно изчезнала технология или нововъведения, а в действителност се свежда до политика.

 Шефът на Tesla даде обещание човек на Марс до 2025 година
Шефът на Tesla  обеща човек на Марс до 2025 година  

Това е належащо за поддържане на цивилизацията, счита Илон Мъск  

Целите на галактическата организация се дефинират от изпълнителната власт в Съединени американски щати. От основаването й в Щатите са се сменили 12 президенти, само че не всеки от тях еднообразно е подкрепял активността на НАСА.

До края на ръководството на Ричард Никсън през 1974 година бюджетът на галактическата организация е понижен от 4% до по-малко от 1% от държавния бюджет. Напълно финансираните задачи Аполо 18 и 19 са изоставени дружно с Аполо 20.

В същото време Никсън отдръпва вниманието на НАСА от Луната и Марс, насочвайки го към ниската околоземна орбита. Неговият сетен подарък е програмата на НАСА за галактически совалки.

 Трите неща, с които хората първо ще би трябвало да свикнат, в случай че се реалокират на Марс
Трите неща, с които хората първо ще би трябвало да свикнат, в случай че се реалокират на Марс

Ще съумеят ли?

" Това, което се случи в цялата галактическа история, откакто програмата Аполо завърши, бе да бъде стартирана, спряна, стартирана, спряна и най-после прекъсната ", споделя Питър Диамандис, американски физик, бизнесмен, откривател на галактически технологии и създател на научнофантастични бестселъри.

" Президенти като Буш идваха на власт с концепцията да стъпим на Луната и Марс, а по-късно идваше идващият президент и отменяше тази цел. Агенцията не е в положение да поддържа поредно финансиране, с цел да направи каквото и да е ", изяснява Диамандис.

Едва до момента в който програмата за галактически совалки се приближаваше към края си, опцията за изпращане на човек на Марс най-сетне бе прегледана и финансирана от американски държавен глава.

 Илон Мъск изпраща 2 товарни кораба на Марс
Илон Мъск разкри новите си проекти за заселване на Марс

Той разкри нова част от проектите си за заселването на Червената планета

" Ще дадем на НАСА нов фокус и визия за бъдещо изследване. Ще построим нови кораби, с цел да пренесем индивида напред във вселената, с цел да стъпим още веднъж на Луната ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джордж Буш-младши през 2004 година

В резултат на това се появява програмата " Съзвездие " на НАСА, която също е прекъсната няколко години по-късно. Целта й е да изпрати екипаж на задачата до Луната през 2020 година и да заведе първите хора на Марс в десетилетието след 2030 година

Докато Барак Обама постави клетва, програмата " Съзвездие " към този момент изостава от графика и надвишава бюджета. Една година по-късно Обама приключва финансирането на програмата.

 Колко ще коства пътуването до Марс съгласно Илън Мъск?
Колко ще коства пътуването до Марс съгласно Илън Мъск?

Предприемачът има вяра, че билетът не би трябвало да коства милиони

" Всичко това би трябвало да се промени. И аз ще го трансформира със тактиката, която представям през днешния ден ", споделя той през 2010 година

Обама се отхвърля от изпращането на хората до Луната, избирайки в последна сметка галактическото пътешестване единствено до Марс. По време на процеса той желае от Конгреса да усили бюджета на галактическата организация с 6 милиарда $ през идващите 5 години.

В резултат на това НАСА започва своята самодейност " Пътуване до Марс " през 2010 година за да изпрати хора в орбита към Марс до началото на 30-те години. И до неотдавна галактическата организация беше на път да го стори.

 Ето по този начин ще живеят хората на Марс съгласно Илън Мъск
Ето по този начин ще живеят хората на Марс съгласно Илън Мъск

Те ще изградят градове под геодезични куполи на повърхността на планетата

Поредният поврат

Но след това се стигна до нов поврат. " Президентът Тръмп започва Националния галактически съвет. На учредителното съвещание през октомври единомислещо одобрихме рекомендация да инструктираме НАСА да върне американски астронавти на Луната и оттова да постави основите за задача до Марс ", заяви вицепрезиденът на Съединени американски щати Майк Пенс в края на 2017 година

Странно, само че галактическата политика на Тръмп и Обама наподобява съвсем идентична, като се изключи 63 думи. С тези 63 думи администрацията на Тръмп още веднъж се концентрира върху проекта първо да се отиде на Луната, а по-късно на Марс.

Това не е нещо ново за НАСА. С годините тя се научи да рециклира остарели планове, с цел да паснат на нови задачи. Например капсулата Орион в началото е създадена за " Съзвездие " и след това е модифицирана за " Пътуване до Марс ".

 Мъск написа история: неуспех или пробив? Червена Tesla Roadster полита към Марс
Мъск написа история: неуспех или пробив? Червена Tesla Roadster полита към Марс

Полетът, който може да промени курса на човечеството, е след ден

Но даже и това не може да попречи на неизбежните промени, които НАСА към този момент претърпява при новия президент.

" Ние ще пренаредим и организационната конструкция, с цел да отговорим най-добре на този нов проучвателен фокус. Помолих Стивън Юрчък, сегашният началник на проучванията на галактическото пространство, да поеме управлението и да се опита да сътвори нов учредителен метод ", разгласи през 2018 година Робърт М. Лайтфут-младши, началник на НАСА.

Докато НАСА напредва, на хоризонта се появява нова опция. Частните галактически компании като SpaceX на Илън Мъск също са насочили взор към Червената планета.

 Какво ще се случи с алената Tesla, пътуваща в Космоса?
Какво ще се случи с алената Tesla, пътуваща в Космоса?

Дори след милиони години автомобилът ще може да бъде разпознат, споделя академични учител

" Учените и инженерите в НАСА са невероятни и са постигнали изключителни неща. Но те ненавиждат риска. Това не ни разрешава да вършим нововъведения и нововъведения, които са на ръба (на риска).

Правенето на нещо огромно и самоуверено в космоса е мъчно и рисковано. Така че бизнесмените, които поемат рисковете в наши дни, са подготвени да рискуват всичко ", изяснява Диамандис.

Надпреварата за Марс е в ход. НАСА работи в тясно съдействие със SpaceX и други частни галактически компании в последните години. В последна сметка държавната галактическа организация може би няма да е тази, която ще напише идната глава в проучването на космоса.

 Съединени американски щати ще работи с частни компании за изпращането на хора на Марс до 2030-а
Съединени американски щати ще работи с частни компании за изпращането на хора на Марс до 2030-а

Това удостовери президентът Обама
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР