Човечеството е в опасност заради климатичната криза, но има шанс

...
Човечеството е в опасност заради климатичната криза, но има шанс
Коментари Харесай

"Немислими страдания" очакват човечеството, ако не промени начина си на живот

Човечеството е в заплаха поради климатичната рецесия, само че има късмет за избавление – стига хората да подхващат големи промени в метода си на живот. За това предизвестяват над 11 хиляди учени от 153 страни в отчет, оповестен в журнала BioScience.

" Обяваваме ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред климатично изключително състояние. За да си осигурим стабилно бъдеще, би трябвало да променим метода си на живот. Това включва огромни трансформации на методите, по които световното общество действа и взаимодейства с естествените екосистеми. ", пишат те. " Климатичната рецесия към този момент е почнала и се развива по-бързо от предстоящото. Освен това е по-тежка от предстоящото (...) Необходимо е напъните за запазване на биосферата да се усилят в голям мащаб, с цел да се избегнат немислими премеждия ".

Текстът е оповестен на 40-тата годишнина от първата международна конференция за климата, извършена през 1979 година в Женева. По него са работили десетки учени, а други 11 хиляди са заявили, че го поддържат.

Сред незабавните изисквани промени са понижаване на растежа на популацията, отвод от добива на изкопаеми горива, преустановяване на заличаването на горите и понижаване на потреблението на месо. " Климатичната рецесия е обвързвана с прекомерното ползване ", изясняват учените.

Тези човешки действия са довели до " изключително тревожни " развития – увеличение на температурите на почвата и океаните, повишение на морското равнище и рискови атмосферни феномени. Учените напомнят, че съществуват така наречен " сериозни точки ", които биха отприщили верижни бедствия в екосистемите и публичната и от които няма връщане обратно.



Сред предложените от тях ограничения са:

- по-ефикасно потребление на сила и високи налози върху изкопаемите горива

- стабилизиране на растежа на международното население посредством етични подходи, като да вземем за пример по-дълго обучение за девойките

- възобновяване на горите, които да всмукват въглероден двуокис

- консумация на повече растения и по-малко месо

- смяна на икономическите цели, тъй че растежът на Брутният вътрешен продукт да не е главната измежду тях

Те обаче показват, че има и позитивни знаци – световният приръст е намалял, употребяват се повече слънчева и вятърна електрическа енергия и се влага по-малко в изкопаеми горива. Унищожававането на горите в Амазония също бе намаляло, преди на власт на пристигна бразилският президент Жаир Болсонаро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР