Човечеството е на прага на въвеждането на 5G връзката. Това

...
Човечеството е на прага на въвеждането на 5G връзката. Това
Коментари Харесай

Конспирацията на века: Опасна ли е за здравето на човека 5G технологията?

Човечеството е на прага на въвеждането на 5G връзката. Това е технология, надграждаща 4G скоростта, която използваме сега на мобилните ни устройства. 5G е петото потомство мобилна мрежа. Всъщност 5G, както и 4G/LTE преди този момент, е развиване в технологията, употребена от радиостанциите в продължение на повече от 100 години.
5G мобилната мрежа към този момент беше пусната в някои градове в Обединеното кралство и е докара до голям брой въпроси по отношение на това дали новата технология съставлява риск за здравето.
И по този начин, какви са опасенията и има ли доказателства, които да ги поддържат?
С какво е по-различна 5G технологията?
Както и при предходните клетъчни технологии, 5G мрежите разчитат на радиовълни - част от електромагнитния набор – излъчени сред предавателна (базова) станция и нашия мобилен телефон.
Ние непрестанно сме заобиколени от електромагнитно лъчение от разнообразни източници – това са освен телевизионните и радиосигналите, само че и разнообразни електроуреди, в това число мобилни телефони. Освен тях съществуват и естествени електромагнитни източници като слънчева светлина.
5G технологията употребява талази с по-висока периодичност, в сравнение с предходните мобилни мрежи, позволявайки на повече устройства да имат достъп до интернет по едно и също време и при по-бързи скорости. Тези талази минават по-кратки дистанции през градските пространства, тъй че 5G мрежите изискват повече предавателни станции, в сравнение с предходните технологии, чиито станции са ситуирани по-близо до равнището на земята.
Какви са опасенията?
Електромагнитните талази, употребявани от всички мобилни устройства, карат доста хора да се тормозят по отношение на рисковете, които крият за здравето. Сред опасенията са, че могат да предизвикват някои типове рак.
През 2014 година Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че " не са открити нездравословни последствия за здравето, породени от потреблението на мобилни телефони ". Въпреки това СЗО, дружно с Международната организация за проучване на рака (IARC), класифицира всички радиочестотни лъчи като " допустимо канцерогенни ", защото към момента няма безапелационни доказателства, че те предизвикват рак. Като образец в отчета е посочено, че те са също толкоз рискови за здравето, колкото микровълновата фурна и потреблението на талк пудрата, а алкохолните питиета и модифицираното месо са класифицирани даже с по-висок риск.
От отчет на американското министерство на опазването на здравето, оповестен през 2018 година, излиза наяве, че са били направени опити с мъжки плъхове, изложени на високи дози радиочестотно излъчване, които са развили израстък в сърцето. За задачите на проучването плъховете са били изложени на радиация от мобилни телефони в продължение на девет часа дневно, всеки ден в продължение на две години.
Според един от учените, взел участие в изследването, радиовълните, употребявани в изследването, не могат да се съпоставят непосредствено с " тези, които ни облъчват, когато използваме мобилен телефон ", даже и за тези, които прекаляват с използването му.
" Въпреки че някои от проучванията допускат статистическа опция за нараснал риск от рак за тези, които прекаляват с използването на мобилни телефони, доказателствата за причинно-следствена връзка сред рака и радиовълните не са задоволително безапелационни ", споделя пред BBC ученият доктор Франк Де Вохт.
Въпреки това има голяма група учени и лекари, които са писали до Европейски Съюз, призовавайки за прекъсване на 5G.
Радиовълните не са йонизиращи
Радиовълните, които се употребяват за клетъчни телефонни мрежи, не са йонизиращи, " което значи, че им липсва задоволително сила, с цел да разрушат структурата на ДНК и да причинят клетъчни увреждания ", споделя Дейвид Робърт Граймс, физик и откривател.
" Хората са разбираемо загрижени дали тези талази могат да покачат риска от рак, само че е от решаващо значение да се означи, че радиовълните са надалеч по-малко нездравословни даже от ултравиолетовата забележимата светлина, на която сме изложени всеки ден ", споделя доктор Граймс.
" Няма съответни доказателства, че мобилните телефони или безжичните мрежи са причинители на здравословни проблеми ", споделя той.
Опасни ли са 5G предавателните станции?
5G технологията изисква доста нови базови станции – това са антени, които предават и одобряват сигнали от мобилни телефони. В тази връзка – заради нуждата да има повече предаватели, най-важното е, че всеки от тях може да работи на по-ниски равнища на мощ от предходната 4G технология, което значи, че равнището на облъчване от 5G антени ще бъде по-ниско.
Част от 5G спектъра, разрешен от интернационалните инструкции, попада в микровълновата лента. Микровълните генерират топлота в обекти, през които минават. Въпреки това, на равнищата, употребявани за 5G (и по-ранни мобилни технологии), топлинните резултати не са нездравословни, споделя проф. Родни Крофт, консултант на Международната комисия за отбрана от нейонизираща радиация (ICNIRP).
" Максималното радиочестотно равнище, на което някой да бъде изложен от 5G, е толкоз малко, че до момента не е следено повишение на температурата. "
Правителството на Обединеното кралство твърди, че " въпреки и малко да се усили общата експозиция на радиовълните, когато се добави 5G към съществуващата мрежа, се чака общата експозиция да остане ниска ".
Честотният обсег на въведените 5G сигнали е в границите на нейонизиращата лента на електромагнитния набор и е много под тези, които се смятат за нездравословни.
До къде сме стигнали с въвеждането на технологията?
Както споменахме, на някои места във Англия към този момент са пробвали тестово новото потомство връзка. Очаква се 5G мрежата да бъде въведена публично за пръв път в Южна Азия, а към този момент международните компании работят съществено за основаването на мобилни устройства, поддържащи 5G мрежа. В началото на април американският колос Verizon стартира продажбата на първия телефон, работещ с таква мрежа - Moto Z3. Samsung също не остана обратно и през март тази година показа Galaxy S10 5G, а наскоро обяви, че работи интензивно по Samsung Galaxy A90, който ще е първият смарт телефон от междинен клас на компанията, поддрържащ 5G мрежи.
За да може новата мрежа да стане действителност, има редица други условия, които би трябвало да се изпълнят като придобиването на непрекъснати честоти и съществуване на крайни устройства, които поддържат 5G.
В началото на юли А1 показа първата работеща 5G мрежа в България, като чака да пусне услугата от ново потомство за клиентите си още следващата година. Компанията показва първата 5G базова станция в България, която е разпложена на покрива на НДК, откакто получи тестови честоти от Комисията за контролиране на известията (КРС) за интервал от 6 месеца.
Според експерти до месец позволение за проби в действителна среда в страната ще получат и другите два оператора - Vivacom и Telenor. " За последните пет години Vivacom влага 1 милиарда лв., от които 746 млн. лв. в инфраструктура ", разяснява преди време техническият шеф на Vivacom Радослав Златков. Проблем при новата 5G мрежа е освен високата цена на оборудването, а и нуждата от голям брой дребни кафези за обезпечаване на нужната компактност на покритието в огромните градове, а условията за създаване на дребни кафези са същите, като за огромни нови радиокули. " При в този момент настоящият режим подмяната на радиооборудването лишава по една, даже 2 години ", уточни още Златков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР