Човечеството е изправено пред огромен проблем - замърсяването с пластмаса,

...
Човечеството е изправено пред огромен проблем - замърсяването с пластмаса,
Коментари Харесай

Вижте как сепиите ще заместят пластмасата

Човечеството е изправено пред голям проблем - замърсяването с пластмаса, чието разрешаване може да отнеме много време. За да успокоят загрижените за ориста на планетата хора, учени от Съединени американски щати са потърсили екологичен сурогат на пластмасата и считат, че са го разкрили - в сепиите, оповестяват "Сайънс дейли " и уеб сайтът Ред ферит. Въпросният сурогат - протеин от сепия, е извлечен от зъбите на главоногите мекотели, които са ситуирани върху пипалата им.
Авторите на актуалното проучване от университета на Пенсилвания, Съединени американски щати, са открили, че протеинът може да бъде модифициран лабораторно в синтетични покрития и нишки, предава Българска телеграфна агенция.
Заместителят може да откри приложение освен в битката против замърсяването с пластмаса, само че и в идващите генерации умни и самовъзстановяващи се тъкани и материали, да вземем за пример в смарт облекла, които наблюдават човешкото здраве.
"Природата създава многообразие от умни материали с "усет " към заобикалящата ги среда, способни да се самовъзстановяват и със забележителни механични функционалности. Въпросните материали или биополимери имат неповторими физични свойства, с каквито не разполагат синтетичните полимери като пластмасата. Те също така са възобновими и могат да бъдат модифицирани за възстановяване на свойствата им ", пишат създателите на проучването в сп. "Frontiers in Chemistry ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР