Чолаков даде заявка, че няма да разделя съдиите от ВАС

...
Чолаков даде заявка, че няма да разделя съдиите от ВАС
Коментари Харесай

Георги Колев сдаде властта във ВАС на Георги Чолаков

Чолаков даде поръчка, че няма да разделя съдиите от Върховен административен съд на две групи - тези, които го поддържаха в кандидатурата му и тези, които не застанаха зад него.

"За мен е значимо да сме единни, а независимостта и прозрачността стоят в основите на правораздаването ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Чолаков се разгласи още за насърчаване на системата за електронно правораздаване в административните съдилища.

"Няма да съумея нито за 100 дни, нито за първите години да се оправя с всички провокации ", съобщи още Чолаков по време на формалната гала.

Той получи от предшественика си Георги Колев алегоричен ключ, с който да отвори вратата на доверието . Чолаков върна жеста на Колев като му подари златната значка на Върховен административен съд.

"С това, с което не се оправих, евентуално Георги Чолаков ще успее ", разяснява Георги Колев и поддържа наследника си с тезата, че доверието е нещо, което следва да се пази.

Той оцени административното правораздаването в България, като разяснява, че то е на извънредно високо ниво и изрази очакване Чолаков да продължи всичко направено досега.

Главният прокурор Сотир Цацаров посъветва Чолаков да не се вслушва във нездравословния звук в профил, тъй като той обезценявал работата на правосъдната система.

Обвинител номер 1 даде висока оценка на Георги Колев и съобщи, че се е справил с работата си. Той изрази увереност, че новият ръководител на Върховен административен съд също ще успее в тази тенденция и по тази причина му пожела кураж.

Правосъдният министър Цецка Цачева пък съобщи, че построяването на правова страна е поредност от използването полезностите на правото.

А съгласно представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев Георги Колев в огромна част е съумял да се оправи с сложните задания и е приключил почтено работата си.

Около избора на Георги Чолаков се развихри скандал , откакто при избирането му от предходния Висш съдебен съвет президентът отхвърли да подпише декрет за назначението му. Румен Радев се стимулира, че би било по-демократично той да бъде определен от новите правосъдни кадровици. Първоначално имаше разногласия дали процедурата по желание на нов ръководител да бъде извършена напълно още веднъж с чуване и на двамата претенденти - Чолаков и Соня Янкулова. Надделя обаче мнението на болшинството, че това не е належащо, а единствено изборът на Чолаков да бъде прегласуван.

Така той бе определен и от новия състав на Висш съдебен съвет, без да бъдат взети поради въпросите на част от членовете - по какъв начин по този начин се е сдобил с 10 цесии на парцели край морето, дадени на обществено слаби, за какво е напускал два пъти системата, какво го е предиздвикало при сполучлива кариера на юрист да се върне във Върховен административен съд и за какво Висш съдебен съвет или Инспекторатът не са ревизирали тези обстоятелства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР