Членството на Финландия в НАТО няма да е насочено срещу

...
Членството на Финландия в НАТО няма да е насочено срещу
Коментари Харесай

Президентът Нинистьо: Членството на Финландия в НАТО няма да е насочено срещу никого


Членството на Финландия в НАТО няма да е ориентирано „ против никого “, съобщи финландския президент, а Москва предизвести Хелзинки, че ще има „ последствия “, в случай че се кандидатира за алианса, оповестява Българска телеграфна агенция.

Присъединяването към НАТО няма да е против никого, акцентира президентът Саули Нинистьо по време на подписването в Хелзинки на декларация за взаимопомощ с Обединеното кралство. 

Ако Финландия усили сигурността си, това няма да е в ущърб на никой различен, сподели Нинистьо на обща конференция с английския министър председател Борис Джонсън, който е на посещаване във Финландия. 

Утре президентът Нинистьо би трябвало да разгласи публично персоналната си позиция за участието, с предстоящо оповестяване на кандидатура през идващите няколко дни, евентуално дружно с Швеция.

„ НАТО е защитителен съюз “, сподели министър председателят Джонсън.

На конференция в Хелзинки Нинистьо и Джонсън подписаха декларация за взаимопомощ сред Финландия и Обединеното кралство при положение на война.

Този документ, еднакъв с текст, подписан от Джонсън дружно с Швеция по-рано през днешния ден, би трябвало да се употребява по-специално през интервала сред подаване на кандидатура и присъединение към НАТО, като отбрана от алианса се подсигурява само на членовете. Англия даде обещание да се притече на помощ на Швеция, в случай че страната бъде нападната.

Запитан за риска, кандидатурата за участие в НАТО да бъде възприета от Москва като провокация, финландският президент сподели, че Русия е тази, която е трансформирала обстановката в края на 2021 година

Те настояха Финландия и Швеция да не са в НАТО. Те настояха НАТО да не приема спомагателни членове, напомни Нинистьо.

„ Казвайки това, Русия на процедура споделя, че ние повече нямаме свободен избор. И това е голяма смяна “, аргументира се той.

„ Това ни накара да се замислим, а и това, което се случи на 24 февруари и голямата война, която Русия води в Украйна, това също промени обстановката: те са подготвени да атакуван прилежаща страна “, посочи Нинистьо.

Финландия, която има обща граница от близо 1300 километра с Русия, остана отвън НАТО след края на Студената война, само че стана сътрудник на алианса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР