Членството на България в еврозоната може да е полезно и

...
Членството на България в еврозоната може да е полезно и
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Членството на България в еврозоната може да е полезно и за двете страни

Членството на България в еврозоната може да е потребно и за двете страни, твърди шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев в обява в изданието Euromoney Yearbook: Global Banking & Policy Review 2018 от 19 октомври.

" От една страна - написа Радев - България може да способства за укрепването на устойчивостта и стабилността на еврозоната . Страната е посочила впечатляваща многогодишна предистория на сполучливо покриване на номиналните маастрихтски критерии за конвергенция. Например, рационалното ръководство на обществените финанси на България обезпечи като цяло уравновесени бюджети за по-голяма част от предишните две десетилетия. Към момента съотношението дълг/БВП на България е на трето място измежду най-ниските в Европейски Съюз. Ето за какво да се добави още един глас в интерес на здравия разсъдък по въпросите, свързани с ръководството на обществените финанси в еврозоната, би било от изгода за всички .

От друга страна, самият развой на присъединение към еврозоната дава подтик за осъществяване на нужните политики и активизира институциите в България . Свързаните с това старания за промени са ориентирани към ускорение на действителната конвергенция на нашата национална стопанска система към еврозоната. "

Дали влизането на България в еврозоната не се проточи прекомерно дълго, пита Радев и показва, че отговорът е оттатък оценката за покриването на другите критерии за конвергенция. " Днес цялостната подготвеност на България се проучва от позиция на уроците, които еврозоната научи от неотдавнашната финансова рецесия ", написа той.

" В днешно време, един претендент за присъединение към еврозоната и нейния Единен контролен механизъм би трябвало да потвърди, наред с другото, стабилността на своята финансова система , както и качеството и успеваемостта на своите институции . Това е логиката зад наскоро оповестения нов метод, който да се ползва от България във връзка с присъединяване на българския лев във Валутния механизъм II (ERM II). "

Новият път на България към пълноправно участие в еврозоната ще ни преведе през неразучена до момента територия, предвижда шефът на Българска народна банка и предвижда, че може да срещнем както вътрешни, по този начин и външни опасности , които да повлияят напредъка на въвеждането на еврото в България.

Еврозоната през днешния ден е друга от тази преди десетилетие, по тази причина всяко бъдещо уголемение ще бъде друго от предходните, добавя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР