Членство на Република Македония в НАТО, започване на преговори с

...
Членство на Република Македония в НАТО, започване на преговори с
Коментари Харесай

Президентът на Македония скастри ЕС: Крайно време е да промените подхода си към нас!

Членство на Република Македония в НАТО, започване на договаряния с Европейския съюз, задълбочаване на съдействието в областта на сигурността за постоянен район, възпиране от радикална националистическа изразителност и невмешателство във вътрешните работи на страните. Това са основните послания, които президентът на Република Македония Георге Иванов уточни на срещата на водачите от процеса „ Бърдо-Бриони “, който се организира през днешния ден в Кран, Словения, оповестява БГНЕС. „ Националистическата изразителност въздейства негативно на добросъседските връзки в района и намесата във вътрешните работи на прилежащите страни основава напрежение “, акцентира Иванов, като сподели, че същността на „ Бърдо-Бриони “ е районът посредством разговор и взаимно почитание да взема решение провокациите и проблемите. Македонският президент, съобщи, че дългогодишният застой във връзка с интеграцията задълбочи рецесията в страната и даде „ оправдание “ на политиците да се отклонят от начертания европейски път.

„ Една от главните аргументи за стагнацията, даже и за ретроградните процеси в района, е неналичието на ангажимент и незадоволителното внимание от страна на Европейски Съюз. Разбираме изцяло, че блокът е изправен пред доста проблеми, само че в същото време не би трябвало да разреши още една рецесия на Балканите “, съобщи Иванов, като изрази вяра, че Германия, като движеща мощ в Европейски Съюз, ще може да помогне на Западните Балкани. Иванов прикани Европейския съюз да извлече поучения за резултатите от досегашния метод към Македония и района, както и да откри изобретателен и новаторски метод за присъединение. Той сподели, че отварянето на договарянията за правораздаване, главните права, независимост и сигурност ще дадат нужния подтик за усилване на процеса на промени.

„ Защото е извънредно време Европейски Съюз да промени метода си към Република Македония и към района. Крайно време е службите за сигурност да продължат да си сътрудничат, с цел да бъдем всички в по-голяма сигурност “, счита президентът. Иванов предложи на идната среща на върха на „ Бърдо-Бриони “, която би трябвало да се организира в Македония, като специфичен посетител да бъде поканен министър председателят на Гърция Алексис Ципрас, представители на България, представители на Европейски Съюз и краля на Йордания, имайки поради провокациите и проблемите, свързани с мигрантската рецесия, както и нуждата от съдействие с трети страни във връзка с сигурността. Като основен ангажимент на държавниците бе обрисувано укрепването на политическата непоклатимост и помиряването в Югоизточна Европа.

С цел обезпечаване на непоклатимост, е належащо господство на закона, открит разговор и отбягване на националистическа и провокативна изразителност, единомислещи са водачите. „ Необходими са политически дейности и страните от „ Бърдо-Бриони “ чакат нов ангажимент от страна на държавите-членки на Европейски Съюз. Интеграцията на страните изцяло ще приключи и консолидира Европейския съюз “, се споделя в заключителното изказване от срещата.

„ Искрени старания за помиряване, за решение на откритите въпроси и за създаване на взаимно доверие сред водачите от Югоизточна Европа са нужни за постоянен и безвреден район. Затова оставаме ангажирани за разрешаване на всички разногласия по кротичък метод и с политически разговор, според интернационалното право и добросъседските връзки, за обективни решения. В този подтекст, когато е належащо, Брюксел е поканена да взе участие интензивно “, се споделя в признатите изводи.

На срещата участваха президентите на Македония - Георге Иванов, на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Хашим Тачи, Хърватия - Колинда Грабар-Китарович, Черна гора - Филип Вуянович, както и членовете на председателството на Босна и Херцеговина Драган Чович, Младен Иванич и Бакир Изетбегович. Освен президентите на тези страни от Югоизточна Европа, на събитието участва и немският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Процесът " Бърдо-Бриони " стартира в Словения и Хърватия с концепцията за усилване на съдействието сред страните от Западните Балкани.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР