Членовете на семейство Ал Али се прибирали у дома от

...
Членовете на семейство Ал Али се прибирали у дома от
Коментари Харесай

Алепо - символ на победите на Асад и на продължаващата война

Членовете на семейство Ал Али се прибирали вкъщи от пазар, когато няколко снаряда се врязали в оживена улица в западната част на сирийския град Алепо. Взривът застигнал фамилията, като умъртвил двегодишната Салам, ранил един от братовчедите й и запалил намиращ се наоколо автомобил, в който седяла жена с невръстната си дъщеричка.

Това била една от многото офанзиви на бунтовниците, които стрелят от покрайнините на Алепо, при които бяха убити над 10 цивилни предишния месец.

Почти три години минаха, откогато силите на президента Башар ал Асад откриха цялостен надзор над Алепо, като изтласкаха бунтовниците, които владееха източната половина на града в продължение на години на сражения.

Тази победа трансформира Алепо (най-големия сирийски град) в знак на това по какъв начин Асад, с жизненоважната помощ на Русия и Иран, която обърна хода на дългата революция, съумя да си върне по-голямата част от територията на Сирия, която допреди това бе под контрола на опозицията, и да подсигурява оцеляването си.

Алепо обаче е знак и на това по какъв начин Асад не съумя (а наподобява малко евентуално това да стане в близко бъдеще) да си подсигурява цялостна победа във войната и да обезпечи цялостна сигурност за сирийския народ.

Половината Алепо остава в руини, огромна част от популацията му е разселено, а смъртоносните офанзиви като тази с изстрелването на снаряди от 24 юли, лишила живота на Салам (чието име на арабски значи " мир " ), към момента са постоянно срещано събитие. Алепо остава покрай границата с последния огромен бастион на опозицията, който се простира на територията на провинция Идлиб и в елементи от провинция Хама. От позиции в покрайнините на Алепо бунтовници постоянно изстрелват снаряди и ракети по посока на кварталите в западната част на града.

Недоволни поддръжници на Асад приканват армията да завземе Идлиб или най-малко да изтласка бунтовниците по на запад.

Сирийските държавни сили, подкрепяни от съветски военни самолети, организират интензивна въздушна и наземна атака в Идлиб от 30 април, която, по данни на службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида, е довела до гибелта на минимум 450 цивилни и до разселването на стотици хиляди хора в Идлиб. Досега те съумяха да завладяват единствено няколко села по южната граница на анклава, само че офанзивата се ускори предходната седмица, като армията стигна покрай значим град.

Една от задачите е да бъде завладяна автомагистралата, която свързва Дамаск с Алепо и минава през територия, следена от опозицията. С това бунтовниците ще бъдат изтласкани от Алепо и ще бъде направена още една стъпка за нормализирането на живота на жителите на града - те ще разполагат с по-добра връзка със столицата. Отварянето на автомагистралата ще понижи времето за пътешестване до Дамаск с два часа, защото в този момент водачите минават по по-дълъг маршрут през пустинята.

За това обаче е належащо да бъде завладяна огромна част от Идлиб, в това число няколко огромни града - борба, която може да отнеме месеци и да има висока цена. Провинция Идлиб е доминирана от групировки на радикалната ислямистка съпротива. В следената от бунтовниците територия има стотици хиляди души, мнозина от които са избягали от други опозиционни региони, завладяни от държавното управление.

Превземането на територия по на север даже би било още по-трудно, защото в граничните с Турция региони има най-различни въоръжени групировки и задгранични бойци (американски и европейски сили на изток и турски военни на запад).

В провинция Дераа, Южна Сирия, която бе завладяна от сирийската войска през юли предходната година, се възцарява безпорядък, с убийства и офанзиви против държавните сили в зоните, които в миналото бяха под контрола на бунтовниците.

" Има подозрения дали Дамаск в миналото ще може да упражнява власт върху цялата страна. Големи елементи от Сирия са под контрола на бунтовници, екстремисти, кюрди и задгранични сили, измежду които Турция, Иран, Русия, Съединени американски щати и европейски страни ", сподели Фауаз Гергес, професор по близкоизточна политика в Лондонското учебно заведение по стопанска система.

" Социалното възобновяване, което е също толкоз значимо, е далечна фантазия. Международната общественост няма да влага скъпи запаси във възобновяване, до момента в който няма помиряване и политически преход. Западните сили ще създадат всичко по силите си, с цел да попречат на Асад да консолидира своя власт над цялата страна ", добави той.

В Алепо възстановителните работи са с стеснен обсег. Повечето квартали в източната част на града, които бяха отнети от бунтовниците, не престават да пустеят и да са в отломки.

Макар западните квартали постоянно да стават цели за удари, сигурността в останалите елементи на Алепо е обезпечена. Хората излизат вечерно време, с цел да се насладят на прохладния ветрец в градските кафета и заведения за хранене. Бедните нормално обикновено се събират на публични места като паркове или фамозната средновековна Цитадела на Алепо.

В един съботен следобяд Салех Хаджи Али, който работи в държавна фабрика за цимент, довел четирите си деца в двора под Цитаделата. Хаджи Али е един от дребното хора, които се върнали да живеят в Източно Алепо. Той напуснал дома си в региона Мясар, когато бунтовниците превзеха източната част на града през 2012 година, а след това се върнал, когато те бяха победени, и ремонтирал жилището си.

Хаджи Али се надява да отгледа децата си, три дъщери и наследник, на възраст от 4 до 16 години, в Алепо.

" Нещата се усъвършенстват ", сподели той и означи, че когато се върнал със фамилията си, те били сами, само че след това се върнали и други хора.

Хушиг Мурадян, архитектка от арменското малцинство в Сирия, се разхожда из неотдавна възобновен пазар в историческия Стар град, елементи от който бяха разрушени при сраженията. Повечето представители на общността й избягали от войната, отивайки в Армения или другаде. Мурадян обаче няма да си тръгне.

" Винаги гледаме оптимистично на нещата и по тази причина оставаме в Алепо ", сподели тя.

Басем Мруе от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР