Членовете на сдружение Балканка започват да снимат ВЕЦ-овете в България,

...
Членовете на сдружение Балканка започват да снимат ВЕЦ-овете в България,
Коментари Харесай

Къде изчезнаха реките

Членовете на съдружие " Балканка " стартират да снимат ВЕЦ-овете в България, с цел да документират провалите, направени от тях

Въпреки възбрана за създаване на нови дребни Водноелектрическа централа от 2010 година техният брой нараства поради издадените към този момент стотици разрешителни.

Прогнозното развиване на бранша съгласно отчет на BNEF фрапантно се разграничава от упованията на петролните компании

Проверката идва след две обособени тъжби за неналичието на съответен надзор върху Водноелектрическа централа, който съгласно жалбоподателите нарушава три евродирективи – за стратегическата екологична оценка, за хабитатите и рамковата инструкция за водите

Брюксел ще подтиква възобновимата сила за сметка на въглищата
Идеалисти, хора с доста свободно време или просто запалянковци. Това е едно от първите усещания, когато срещате Димитър Куманов от риболовно съдружие " Балканка ". Куманов е един от главните мотори на подадените в Европейската комисия тъжби против България поради нарушавания на три водни наставления, свързани с водните електрически централи (ВЕЦ) по българските реки.

Ако до неотдавна тези тъжби са изглеждали по-скоро като повдигане на доста звук за нищо, то преди седмица стана ясно, че Европейската комисия е приела на съществено Куманов и неговите приятели. Комисията стартира пилотна процедура против страната, с която на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са сложени съответни въпроси във връзка с жалбите, на които би трябвало да бъде отговорено в период от 10 седмици. След това отговорите би трябвало да бъдат оценени от комисията в границите на още 10 седмици и ако предоставените данни са незадоволителни, Комисията може да открие наказателна процедура.

Причина за въпросната процедура са две обособени тъжби, които Европейска комисия сплотява. Първата е импортирана от рибарски клуб " Балканка ", Българско сдружение за отбрана на птиците, Българско каяк общество, а втората – от WWF - България, Сдружение за дива природа " Балкани " и рибарско съдружие " Балканка " – Благоевград.

От Министерство на околната среда и водите разясниха, че със запитването си, Европейска комисия цели да изследва националното законодателство и използваните административни процедури по отношение на Водноелектрическа централа. " Процедурата по така наречен пилотни изследвания, каквато съставлява актуалното, се реализира сред Европейска комисия и страните членки на Европейски Съюз под формата на преписка. Целта на тази преписка е Европейска комисия да получи информация/разяснения от страната, по въпроси за използването и развиването на съответни проблеми. Настоящото питане не съставлява деяние по пускане на наказателна процедура, а има за цел да осведоми Европейска комисия, с цел да реши съществуването или не, на вероятни структурни проблеми в метода, по който националните органи в България ползват условията на някои наставления в региона на околната среда. В тази връзка желаната от Европейска комисия информация е за изясняване на обстоятелства и административни практики и обгръща детайлна информация по отношение на характерностите на засегнатати от Водноелектрическа централа водни тела, характерностите на плановете за Водноелектрическа централа, както и характерностите на процедурата за издаване на разрешителни, в това число и картографски материали. Министерство на околната среда и водите ще показа желаната информация в цялостен размер и в указаните от Комисята периоди, с убеденост, че ще се реализира изясненост върху поставените въпроси, по отношение на разрешаване и употреба на водноелектрически централи в страната и спазването на законодателството в региона на околната среда ", допълват от министерството.

Зелени или просто риболовци

Повечето от организациите, подписали се под жалбите, са добре познати природозащитни организации - като българския клон нa международната организация WWF. Зад останалите обаче главната движеща мощ е риболовно съдружие " Балканка ". " Ние не сме зелена организация, ние сме рибари, общо 24 души, основани сме през 2011 година Всеки от нас работи и нещо друго ", разяснява Куманов, който още при започване на диалога държи да обясни този въпрос. Той добавя, че от активността на сдружението не се изкарват пари, а се харчат, защото годишно купуват към 100 хиляди пъстърви, с които зарибяват реките.

Освен да ловят риба, която по-късно пускат в реката, членовете на клуба стартират да снимат и ВЕЦ-овете, на които попадат, и то не поради обич към бетона, а с цел да документират провалите, направени от тях. За да съберат цялата тази информация на едно място и да я създадат общодостъпна, те основават уебсайт, в който я разгласяват. В него има фрагменти от самоинициирани провеки на съвсем всички Водноелектрическа централа в страна, за които имат координатите от Министерство на околната среда и водите.

Жалба по тъжба

Ако слушате единствено непрекъснатите недоволства на всички тези организации по какъв начин ВЕЦ-овете унищожават реките, а виновните институции в никакъв случай не ги хващат, те звучат по-скоро като интрига. Но стартира да дава една много по-ясна картина на действителното влияние на водните централи.

Тези фрагменти са и в основата на жалбите на " Балканка ", първата от които е изпратена през 2015 година " Тя съдържа фотоси и клипове на пресъхнали речни корита и на най-глупавите рибни проходи в света ", изяснява Куманов. По думите му описаните случаи са над 90 и са събрани в общо шест тъжби, последната от които за построяването на язовир " Яденица ".

Той дава за образец Водноелектрическа централа " Манастирска " на едноименната Кюстендилска река, който през април 2016 година е сниман по какъв начин изпуска доста по-малко количество вода в реката от нужното, което прави рибния проход неизпълним за рибите и на процедура е главната причина за засушаването на реките съгласно природозащитниците. От компанията притежател " Ралица 76 " не бяха открити за коментар. Това обаче е всеобща процедура, в случай че се съди от фотосите и клиповете, направени от " Балканка ".

" Проблемът при нашите реки е, че при тях отокът не е непрекъснат, тъй като имаме интервали на прииждане и по-късно най-малко. ВЕЦ-овете обаче оразмеряват своите планове по отношение на максимума, а с цел да работят през останалото време, те би трябвало да крадат водата ", разясниха от WWF.

Кой не вижда добре

Интересното е, че басейновите дирекции не страдат от липса на активност. От регистрите им се вижда, че годишно се вършат много инспекции. Например за 2016 година басейнова дирекция Западнобеломорски регион е направила общо 1300. Специално за Водноелектрическа централа " Манастирска " са направени две инспекции, които обаче демонстрират, че всичко е в норма. Едно нарушаване въпреки всичко е открито в централата през 2015 година, обясниха от басейновата дирекция. Подобна е обстановката и за Водноелектрическа централа " Света Петка " на Крива река край Пазарджик. Тя e на " Персонал инженеринг " ЕООД, благосъстоятелност на " Минстрой холдинг " на Николай Вълканов. За нея са разказани два случая в границите на година и половина, в които централата е хванала цялата вода, което води до пресушаване на реката след нея и също така коритото под водовземането е задръстено с шубраци. Самият Вълканов разяснява за " Капитал ", че тези обвинявания не са правилни, ВЕЦ-ът работи, когато има вода, и има закони, които се съблюдават. По думите му някой заплаща на съдружие " Балканка ", " с цел да пишат нелепости ". Проблеми в централата не са установени и от контролните органи.

Едно от обясненията на организациите за какво контролните органи не откриват проблеми е, че централите са известени авансово за тях. Това най-малко към този момент не е потвърдено.

Друг проблем на засичането на нарушавания е, че методът, с който изпусканите водни количества се мерят, е прекомерно стар и неакуратен, което е и причина съдът да не одобри тези данни като доказателство.

От Министерство на околната среда и водите обясниха, че през миналата година, по време на лятното маловодие в реките, са тествани всички Водноелектрическа централа, употребяващи речни води за съблюдаване на условията на Закон за водите и осъществяване на поставените условия в разрешителните за водовземане. " В хода на направените инспекции са установени 24 административни нарушавания, за които навреме са подхванати дейности за ангажиране на административно – наказателна отговорност ", показват от там.

Самите рибни проходи, които наложително би трябвало да се построяват, с цел да може пътят на рибата да не бъде преграждан, пък са направени по този начин, че по-голяма част от тях са неизползваеми. Една от аргументите да няма открит стандарт за тяхното създаване е в неналичието на нужната разпоредба, която е трябвало да бъде направена преди години. От Министерство на околната среда и водите обясниха, че работата по нея още веднъж е почнала.

" Рибните проходи не са направени добре и някои от тях даже са неуместни, което се вижда, когато се отиде на място. През тях дори и видра не може да мине ", разясниха от WWF. Причината е, че на някои централи тези проходи са с денивелация от 20 метра и няма по какъв начин рибите да минат през тях, допълват от там.

Димитър Куманов твърди, че съдружие " Балканка " не е зелена организация, а сплотява рибари, които желаят да спасят българските реки

Фотограф: Велко Ангелов Санкциите, които се постановат, също не са ефикасни и нямат възпиращ темперамент, защото са прекомерно ниски. По думите на Куманов санкциите на ВЕЦ-овете са по-малки в сравнение с бабата, която през 2015 година стана печално известна с това, че беше санкционирана със 7600 лева, тъй като е ловила нелегално риба в река Вит (впоследствие глобата беше анулирана от президента). От WWF разясниха, че оптималната позволена санкция за нарушавания при ВЕЦ-овете е до 10 хиляди лева, като всекидневно се постановат наказания от 2-3 хиляди лева

Част от жалбите, подадени в Европейска комисия са и поради неналичието на правосъден надзор. Най-пресният случай в тази връзка е анулираната санкция от 500 хиляди лева наложена от Регионална ревизия по околна среда (РИОСВ) на Водноелектрическа централа " Луна ", поради увеждане на река Ботуня. Според WWF този размер е казус и е натрапен поради медийния звук. Тази санкция и още три по 2 хиляди лева бяха наложени през 2016 година поради екокатастрофа в Ботуня, когато тонове кал се изляха в реката и задушиха голямо количество риба. Мотивите на Врачанския съд за анулация на санкциите обаче са, че има процесуални пропуски и нарушаването не е потвърдено. Eкоинспекциите обаче апелират решението в Административен съд - Враца, като решението се чака до месец, споделиха от там за " Капитал ".

Безразборните Водноелектрическа централа

Част от жалбите до Европейска комисия са свързани и със самата държавна политика във връзка с водните централи. Проучване на специалистите от WWF да вземем за пример демонстрира, че множеството от ВЕЦ-овете са построени без процедури по Оценка на въздействието върху околната среда, защото не се чака те да увредят околната среда, въпреки че са изграждани в предпазени зони. Другият проблем е, че тези разрешителни са издавани безсистемно, без да се прави оценка техният общ резултат. " Типичният образец за допускани нарушавания са по какъв начин в една река има разрешителни за 30 Водноелектрическа централа, без да е оценено какво ще бъде тяхното общо влияние върху реката ", разясниха от WWF.

През 2010 година въпреки всичко в действие влиза възбраната за построяването на дребни Водноелектрическа централа. Към оня миг обаче към този момент има издадени 600-700 разрешителни за създаване на такива централи. Така от 2010 до 2014 година броят на тези централи се усилва с 75, достигайки 217 (по данни на WWF) макар към този момент настоящата възбрана. По данни на Министерство на околната среда и водите Водноелектрическа централа, които употребяват водите на сложни и значими язовири са 266.

" По-фрапиращото обаче е, че въпреки периодите на разрешителните да стартират да изтичат, без ВЕЦ-овете да се осъществени, те биват удължавани от съответните органи, без да се направи никаква спомагателна оценка ", изясняват от WWF, които засичат данните от оповестената от басейновите дирекции информация. Някои разрешителни въпреки всичко са анулирани. От регистъра на басейнова дирекция " Дунавски регион " се вижда, че от 2010 година до момента са отнети 12.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР